Probiotici, mikrobiom i bakterije u nezi kože

The Inkey List je brend dostupan u @sephorasrbija i među ljubiteljima dobre, a povoljne nege je prava mega zvezda. Tema dana su ᴍᴜʟᴛɪʙɪᴏᴛɪᴄ krem i mikrobiom kože.

Odavno je poznato da ljudi žive u simbiozi sa bakterijama koje su svuda po nama i u nama i bez kojih život nije moguć. Ima već izvesno vreme kako su kožne bakterije dobile na popularnosti i postale predmet proučavanja. Ove bakterije čine takozvani mikrobiom koji služi kao zaštita od razvitka patogenih mikroorganizama koji izazvaju infekcije, upale, oboljenja (ekceme, psorijazu). Svaki čovek ima svoj jedinstveni mikrobiom koji je unikatan poput otiska prsta. Zato se na sve strane govori da kožna flora treba da je zdrava i izbalansirana.

Zdrav mikrobiom doprinosi mnogim bitnim stanjima:
-zaštitna funkcija kože protiv agresivnih spoljnih uticaja je pojačana,
-održava se zdrava kiselost (pH) površine kože-koža zadržava vlažnost tokom dužeg perioda,
-nema neprijatnog zatezanja,
-iritacije i upale su umanjene,
-koža se oporavlja brže i zamena ćelija je ubrzana.

Za zdrav mikrobiom značajni su prebiotici, probiotici i postbiotici koje ova krema sve sadrži.
prebiotici su hrana za bakterije koja im pomaže da rastu, često složeni šećeri.
probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju pozitivan učinak ako se progutaju u dovoljnim količinama. Ovo se odnosi na crevnu floru, ali u kremama živi mikroorganizmi nisu dozvoljeni, pa se koriste inaktivirani koji ipak pomažu kožnoj flori da bude balansirana.
postbiotici su proizvodi bakterijskog metabolizma, i najpoznatiji je svakako mlečna kiselina, prirodni sastojak naše kože i sluzokože, kao i hijaluronska kiselina ili neke vrste polipeptida.

Bifidobacterium može da umanji osetljivost kože i pospeši proizvodnju ceramida o kojima sam pisala. Uspešan kod osoba sa psorijazom, ekcemom ili jako suvom kožom.

Lactobacillus popravlja funkciju kožne barijere i umanjuje crvenila i akne.

Vitreoscilla sprečava transepidermalni gubitak vode.
Bacillus coagulans se bori sa oštećenjima kože tako što hvata slobodne radikale o kojima sam takođe pisala.

Staphylococcus hominis sprečava rast loših bakterija koje dovode do upala.

Streptococcus thermophilus takođe pospešuje proizvodnju ceramida.

Probiotics in skincare
Probiotics in skincare

The Inkey List Multibiotic je proizvod koji moram da pomenem. Tekstura mu je poput jednog finog jogurta za lice. A i miriše na jogurt. Beo je i vlažan i deluje umirujuće na kožu. Bogat je inulinom i ovsenim ekstraktima koji su hrana za dobre bakterije. Ima dosta glicerina i skvalana koji su sinonim za hidrataciju i smirenje kože. Sadrži 5% jogurta u prahu koji obiluje mlečnim bakterijama. Tu su još i natrijumhijaluronat kao i diglukozil galna kiselina koja služi za posvetljenje kože.

diklugozil galna kiselina
diklugozil galna kiselina

Ovaj oblik galne kiseline bakterije konvertuju u inhibitor melanina čime se dobija efekat posvetljenja. Iz svega napisanog da se zaključiti da je Multibiotic kremica jedan veoma dobar proizvod sa dosta benefita i nešto što bi moglo da prija svim tipovima kože. Meni je ovo drugo potrošeno pakovanje i planiram da isprobam još neke druge proizvode koji se bave poboljšanjem mikrobioma.

Kako se vama čini cela ova priča o bakterijama i kozmetici koja hrani mikroorganizme kože? Jeste probali nešto od The Inkey List? Šta volite da koristite za smirenje i hidrataciju? 

1 Comment

  • Posted February 22, 2021
    by Ivana

    Odlican tekst. Informativan. A Inkylist bih isprobala celu liniju. Deluje interesantno ali ne zelim da kupujem kod nezvanicnih distributera…

Leave a comment