The Ordinary retinoli

THE ORDINARY RETINOLI
The Ordinary je meni drag “pametni” brend proizvoda za negu i o njihovoj ponudi sam nekoliko puta pisala na ovom blogu. Više o mom iskustvu možete pročitati ovde ili u grupnoj recenziji. Jedan od najpoznatijih The Ordinary preparata je svakako i crveni kiselinski piling, a među prvima su doneli na tržište pregršt seruma na bazi retinola. Retinolni serumi su solidnih formulacija, bez preterano dugačkih lista sastojaka i veoma cenim što su na uljanoj bazi. Zapravo, sastav im je doslovno samo skvalan i retinol u određenom postotku, jedino granaktivna emulzija nema skvalan, al ima ekstrakt tasmanijskih bobica. Dokazano je da voda pospešuje nestabilnost retinola (kao i većine antioksidanata) i bolje je izbegavati je u formulacijama. The Ordinary nudi 6 proizvoda na bazi retinola : 2% granaktivni retinol u skvalanu, 5% granaktivni retinol u skvalanu, 2% Granaktivni retinol emulzija, 0.2% retinol u skvalanu, 0.5% retinol u skvalanu i 1% retinol u skvalanu. Ovo je upravo i redosled njihove jačine, od najblažeg ka najjačem.

0.5% i 1% RETINOLI U SKVALANU

0.5% i 1% retinoli u skvalanu su mi se super pokazali iako su prilično koncentrovani. Počela sam prvo sa korišćenjem 0.5%, pa sam nakon njega krenula sa najkoncentrovanijom bočicom od 1%. Oba su mi bila efikasna, i oba su dovela do perutanja kože, ali bez većih iritacija. Skvalan je ulje koje dobro hidrira, umiruje i sprečava isušivanje, a uz njega formulacija sadrži i jojobino ulje koje takođe umiruje i ima protivupalna svojstva. Ovakva formulacija dobro dođe suvoj i normalnoj koži, dok sam više puta čula da je za masnu teška. Naravno, individualno je ko će kako podnositi. Cena je oko 8 eur po bočici od 30 ml.

the ordinary retinol. u skvalanu

GRANAKTIVNI 5% RETINOID U SKVALANU

Granaktivni 5% retinoid u skvalanu je noviji proizvod i sadrži retinoid novije generacije -hidroksipinakolon retinoat. Hidroksipinakolon-retinoat je estar trans-retinoične kiseline koja je najaktivniji oblik retinoida. Granaktivni retinoid navodno ima sve osobine retinola što se tiče potentnosti, ali bez negativnih posledica i iritacija, tako da ga sam proizvođač opisuje kao nežnog. Kako je molekul ipak novije proizvodnje, potrebno je još dosta kliničkih studija da se uradi, da bi se pomenuta tvrdnja mogla opravdati.

Hidroksipinakolon-retinoat je po strukturi estar, veći je od retinola, pa koži treba više vremena da ga apsorbuje. Samim tim bi trebalo da je duže aktivan u koži od retinola. Odnedavno ga koristim i deluje ok, ne iritira mi kožu i od njega se nisam nešto perutala. Lista preostalih sastojaka u bočici je identična ostalim retinolnim proizvodima iz TO ponude. Cena je oko 15 eur za 30 ml.

RETIN-OIL

Retin-oil ulje za telo od The Chemistry Brand-a (setrinski brend The Ordinary-a) odlično je za regeneraciju kože tela i takođe je na bazi hidroksipinakolon-retinoata. Sadrži još vitamin C i vitamin E, kao i biljne antioksidanse. Dopada mi se ideja da se konačno i u proizvode za telo implementiraju aktivna jedinjenja koja doprinose celokupnom poboljšanju stanja kože. Ovo ulje se predivno razmazuje i upija. Miris mu je citrusan, a kad potrošim bočicu ostaje da vidim ima li zaista efekta na strije i celokupno stanje koze.

retin-oil the chemistry brand
20221121 135904

Da li ste koristili neki od ovih proizvoda?

3 Comments

 • Posted November 21, 2022
  by Katarina

  Zdravo,
  kakvo je tvoje misljenje o proizvodima revox? Nekako mi se cini da su se pojavili posle Ordinary-a, i da imaju vizuelno slican proizvod (minimalisticka ambalaza). Takodje, Skinology https://www.saloninfo.rs/prodaja-kozmetike/retinol-vitamin-e-serum-za-lice da li je ovakav proizvod dobar, ako da, da li bi mogao da prodje kao zamena za Retin-Oil?
  Pozdrav 🙂

  • Posted November 22, 2022
   by Jelena

   Zdravo! Revox ima neke sasvim korektne proizvode, peptidni serum, salicilnu kiselinu, ali nisam probala retinole iz njihovog asortimana. Ovaj Skinology serum ne moze da prođe kao zamena za retin-oil, jer ne sadrži retinol, a ni hidroksipinakolon-retinoat, već retinil-palmitat koji je veoma slab. Ne znam kakve su potrebe tvoje kože, ali postoje efikasniji preparati od tog koji nudi Skinology.

   • Posted November 22, 2022
    by Katarina

    Hvala na brzom i detaljnom odgovoru 🙂

Leave a comment