Hijaluronska kiselina i Hada Labo Hidrator

Hijaluronska kiselina (HK) je super sastojak većine kozmetičkih receptura u poslednje vreme. Za razliku od pravih kiselina o kojima sam pisala u ovom postu, hijaluronska je u osnovi veliki šećer sa kiselinskom grupom i nema nikakav efekat pilinga. Popularnost duguje činjenici da jedan molekul hijaluronske kiseline vezuje 1000 puta više molekula vode u odnosu na svoju molekulsku težinu, samim tim je odličan humektans, tj.sredstvo za privlačenje vode. Firme idu daleko nazivajući proizvode koji sadrže HK antiejdžom, što i nije baš tačno. Dejstvo HK na (površinske) bore je diskutabilno i ogleda se samo u sposobnosti da hidrira kožu, čime ona postaje “plump”, deluje svežije i jedrije, a samim tim i mlađe. Sama hijaluronska kiselina je molekul iz grupe glukozaminoglikana i prilično je velika, tako da uglavnom sedi na koži bez mogućnosti da prodre dublje.

hyaluronic acid

U recepturama je najčešće natrijumova so – natrijum hijaluronat koji nije toliko efikasan kao čista HK i hidrira samo površinu kože. Hidrolizovana (prostim jezikom rečeno – iscepkana) HK je najpotentnija, jer je manje molekulske težine, i u stanju je da prodre dublje u kožu, do kraja epidermisa, a ređe i do dermisa. Dokazano je da je najefikasnija HK čiji fragmenti imaju 130 kilodaltona težinu. Kako je HK prirodno zastupljena u organizmu, mogućnost iritacije je gotovo nepostojeća. Ovo je molekul koji definitivno sme da se kombinuje sa bilo kojim drugim preparatima za negu bez štetnih dejstava.

hada labo hidrator


Potvrđeno je da nakon 60 dana upotrebe koža postaje znatno navlaženija i elastičnija. Preporuka je koristiti preparate koji imaju HK različitih težina, tako da je Hada Labo super hidrator jedan od boljih izbora na trzistu jer ima hidrolizat HK, HK acetilovanu so i HK natrijumovu so. Maksimalna koncentracija HK u serumu je 2%, a firme najčešće koriste 0.5%. Hada Labo hidrator je neobične formulacije, negde je između tonika i seruma za lice. Tečan je, klizav, redak, i pomalo lepljiv. Može se koristiti u bilo koje doba, kao deo jutarnje i/ili večernje rutine. Ne upija se momentalno, potrebno je masirati lice dok ne potone u kožu.

hada labo lotion

Proizvode sa hijaluronskom kiselinom, pa i ovaj Hada Labo hidrator, je uvek potrebno kombinovati sa još nekim preparatom, bilo kremom ili uljem, koji bi HK zaključali u kožu i na taj način omogućili njeno dejstvo u smislu održavanja vlage i hidriranja kože. (Kao pojašnjenje možete pročitati ovaj moj post o redosledu kojim se kozmetika nanosi na lice.) Hada Labo ima nekoliko seruma-hidratora-losiona u ponudi, koji god da uzmete, nećete pogrešiti. Ovo je retko dobar proizvod iz drogerijske ponude koji se često može uhvatiti na sniženju. Cena mu varira od 1200 do 2000 din što je super s obzirom na količinu od 150ml. Savršeno pruža hidratacijski boost i odgovara svim tipovima kože. Bitno je naglasiti da je bezbedan za trudnice!

Da li vi koristite preparate na bazi hijalurona i koji su vaš izbor?

2 Comments

Leave a comment