Voćne kiseline za početnike – vrste, efekat, mere opreza

Ko prati društvene mreže, pritom mislim na beauty segment, nije moglo da mu promakne da se sve češće priča o upotrebi kiselina u nezi. Mene veoma raduje da je na našim prostorima sazrelo interesovanje za kiseline i da žene postaju sve više upoznate sa benefitima koje ovakvi preparati donose inkorporirani u režim nege. Naravno, čujem povremeno i zagovornike nekorišćenja kiselina, koji se ponašaju kao da su to supstance izašle ravno iz pakla. Upotreba voćnih kiselina zahteva zaista informisanost, ima svoja pravila, ali korist je višestruko veća od “rizika”. Odmah da vam kažem da razloga za brigu nema. Niko neće u kućnim uslovima izručiti sebi litru koncentrovane sumporne ili hlorovodonične kiseline pravo u lice. Preparati koji sadrže kiseline namenjene nezi prvo nisu ludački koncentrovani; drugo, radi se o sasvim drugačijoj vrsti kiselina od neorganskih; treće, ko se pridržava uputstva za upotrebu, nema razloga da paniči.

Ukoliko želite da imate glatku i sjajnu kožu, piling je ključan korak. Mrtve ćelije koži daju sivkast i umoran izgled i potrebno je ukloniti ih da bi nega efikasnije delovala. Voćne kiseline zapravo vrše piling kože. Piling kiselinama je preporučljiviji od onih fizičkih, sa zrncima, na koje je većina navikla, a danas vam pišem malo opširnije na tu temu.

Šta su to AHA i šta rade?

AHA je skraćenica od Alpha Hydroxy Acids (alfa hidroksilne kiseline), što je opšti naziv za voćne kiseline, termin koji ste svi sigurno čuli. Ove kiseline su prirodnog porekla i rastvorne su u vodi, a kao što im naziv i kaže, nalaze se u voću. Kada nanosite na lice AHA kiseline, stare, mrtve ćelije iz površinskog (rožnatog) sloja kože se nežno rastope i uklanjaju. Na ovaj način se ubrzava proces obnova ćeija. Površina kože se zaglađuje, omekšava, a aktivni sastojci iz seruma i krema mogu da prodru dublje u kožu, gde bi ispoljili bolje svoje dejstvo.  Dodatno, naučno je potvrđeno da voćne kiseline doprinose hidrataciji kože, jer imaju hidroksilne grupe koje vezuju vodu (vodonična veza). Imaju i antiejdžing efekat ukoliko su u nešto višim koncentracijama, jer stimulišu proizvodnju kolagena i pospečuju obnovu ćelija.

Moram da napomenem da postoje i BHA (Beta Hydroxy Acids), rastvorne u mastima, koje takođe vrše piling, a regulišu i lučenje seruma, ali nema dokaza da deluju protiv bora. Glavni predstavnik je salicilna kiselina o kojoj će biti reči u nekom sledećem tekstu.

Najvažnije AHA su:

  • Glikolna kiselina ( Glycolic acid), najjačeg dejstva, jer je najmanja i samim tim brže i lakše prodire u kožu. Preporučuje se za upotrebu kad koža ima nečistoće tipa akne ili fleke prouzrokovane štetom od sunčevog zračenja. Moguće je da izazove iritacije, crvenilo i perutanje dok se ne razvije tolerancija. Najčešća kiselina u kozmetičkim preparatima (tekst o Pixi beauty glow toniku).
  • Mlečna kiselina (Lactic Acid), naročito pogodna za suvu kožu. The Ordinary ima dve izvanredne verzije, od 5% i 10%, veoma dobro ih podnosi koža, a znatno doprinose pročišćenju, o čemu sam pisala.
  • Bademova kiselina, mandelna (Mandelic Acid), najviše se preporučuje za osetljivu kožu, nije agresivna, a isto je delotvorna protiv fleka. Koristila sam serum sa bademovom kiselinom od Bielende i bila mi je veoma blaga, nisam imala utisak da se radi o sredstvu sa kiselinom. Perfecta serum takođe sadrži bademovu kiselinu.
  • Jabučna kiselina, malna (Malic Acid), veoma pogodna za osetljivu kožu. Nisam imala prilike da probam.
  • Vinska kiselina, tartarna (Tartaric Acid), koristi se kao dodatak uz ostale voćne kiseline i koža je odlično podnosi. Neogen Dermalogy gaze za piling natopljene u vinsku kislinu su mi jedan od najomiljenijih proizvoda ikada!
  • PHA (Polyhoydroxy Acid, glukonolakton ili laktobionska kiselina), blaga kiselina, velikog molekula, nizak potencijal iritiranja, deluje kao antioksidans. NeoStrata ima proizvod ovog tipa, ali nisam imala prilike da ga probam.

Ove kiseline možete naći u pojedinačnom obliku, koji i preporučujem ako tek počinjete da ih koristite, ali moguće su i kombinacije razih kiselina u preparatima.

Kako koristiti kiseline – osnove

Ukoliko se tek upoznajete sa hemijskim pilinzima, izuzetno je bitno da vodite računa o sledećem:

  • Bolje je koristiti ih uveče
  • Treba da ih lagano uvedete u negu
  • Ni slučajno ne smete da ih koristite svaki dan (priča o kiselinskim tonicima je izuzetak i pisaću i o tome uskoro)
  • Ne treba da ih koristite u istom koraku nege sa drugim potencijalno iritirajućim molekulima (retinolom ili nedajbože prostim alkoholom)
  • Ako koristite voćne kiseline, morate da sačekate 10 do 20 minuta pre nego što nanesete ostale proizvode za negu poput peptidnih seruma.
  • Potrebno je da prođe izvesno vreme (individualna stvar) dok ne počnete da primećujete efekte kiselina.
  • Morate preko dana obavezno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom jer kiseline čine kožu osetljivom na sunčevu svetlost

Na prvi pogled deluje kao mnogo stvari o kojima treba voditi računa, ali zaista nije problem da se sve ovo zapamti i preduzme kod upotrebe AHA. Kad pričamo o hemijskom pilingu, pričamo ustvari o eksfolijaciji, tj.uklanjanju mrtvih ćelija sa same površine kože. AHA su često u formi tonika ili seruma, pa ostaju na koži, ne ispiraju se i samim tim imaju vremena da ispolje svoje dejstvo. Ko ima veoma osetljivu kožu, ukoliko želi da koristi voćne kiseline, bolje da ih ne ostavlja na koži, već da ih nanosi kao masku koju bi posle nekoliko minuta isprao sa kože.

Iako strašno zvuči, upotreba kiselina bi mogla da se okarakteriše kao kontrolisano „prženje kože“, čime se zapravo podstiče obnova kože što je super stvar. Opet, ono što je dostupno u slobodnoj prodaji, što možete da kupite i koristite u svom domu, nije previše koncentrovano i ne treba da vas brine, i uvek dolazi sa uputstvom za upotrebu. Osećaj gorenja i jako crvenilo su posledice koje ne bi trebalo da se dese. Imajte u vidu da upotrebom na način koji sam gore napisala ipak možete da osetite blago peckanje. To je nadražaj koji je kratkotrajan i prolazi, a znači da kiseline ipak deluju i rade svoj posao na koži.

Koji procenat voćnih kiselina ima koji efekat?

Efekat voćnih kiselina zavisi direktno od njihove koncentracije.

Do 2% – hidratacija kože

2 do 4% – ujednačavanje tena

4 do 8% – podsticaj obnove ćelija, stvaranje hijaluronske kiseline u koži

8 do 12% – znatna obnova ćelija kože, početak obnove kolagena

12 do 15% – značajan porast sinteze kolagena, antiejdžing efekat

Ono što ja vidim kao problem je što proizvođači uglavnom ne navode o kom procentu kiseline se radi, kod proizvoda u slobodnoj prodaji (The Ordinary uvek kao i Pixi beauty) . Ovo svakako znači da se uglavnom radi o nižim procentnim vrednostima, tako da je rizik od neke štete na licu minimalan, ali samim tim ni efekat koji kiselinski proizvodi mogu imati nije bog zna kakav. Očekujte blag piling, hidrataciju i ujednačeniji ten, jer su procenti od 2% do 8%. Takođe, poizvodi dostupni u prodaji često imaju u sebi natrijum hidroksid koji vezuje kiselinu, umanjujući njen efekat. Na licu je efikasna samo slobodna voćna kiselina o čemu će isto biti govora na mom blogu.

Kakvo je vaše mišljenje o voćnim kiselinama i da li ste i koje koristili?

19 Comments

  • Posted January 15, 2019
    by Jelena

    Ukoliko se koristi glikolni tonik (Pixi) nekoliko puta nedeljno, da li je neophodno raditi i mehanički piling? 🙂

    • Posted January 15, 2019
      by Jelena

      Nije! Nema potrebe za dodatnim struganjem koze.:)

    • Posted March 28, 2019
      by Jelena

      Ja mehanicki piling retko kad radim, ali zato skoro svako veče koristim kiselinske tonike!

  • Posted January 28, 2019
    by Aleksandra Nikolic

    Zdravo 🙂 Obozavam ovako poucne tekstove. Imam jedno pitanje. U slucaju da se kiseline nalaze pri kraju sadrzaja u serumu ili kremi koja je dnevna, jesu li bezbedne za upotrebu? Konkretno govorim o Balea serumu bez ulja za masnu i mesovitu kozu kojeg planiram da koristim na dnevnom nivou kao kremu, upravo sam ga kupila. On sadrzi Malic Acid, Glycolyc Acid i Citric Acid. Hvala puno 🙂

    • Posted March 28, 2019
      by Jelena

      Caos! Ukoliko su kiseline pri kraju liste sastojaka, znaci da se nalaze u maloj kolicini. Verujem da ti je pitanje u vezi sa tim da li treba izvesna UV zastita da se koristi. Spf se svakako preporučuje, a kiseline bih ipak savetovala nocu da se nanose, bez obzira na to u kolikoj su kolicini prisutne!

  • Posted June 9, 2019
    by Marijana

    Sta mislis o mesanju gela za umivanje sa vocnim kiselinama i niacinamida serumu?

    • Posted September 2, 2019
      by MakeUpLovingMe

      Nista 🙂 Gel je kratko u dodiru sa kožom, ispere se. Mozes naneti hijaluronski serum i nakon njega nikotinamid🌸

  • Posted December 3, 2019
    by Milena

    Pozdrav, danas te otkrih, pa ženo gde si bila sve ovo vreme?
    Oduševljena sam tvojim tekstovima.
    Interesuje me da li se preporučuje sledeći redosled: regularno čišćenje, HadaLabo hijauluron, pa neka kiselina koja bi se stavljala jednom do dva puta nedeljno.
    Hvala

    • Posted March 20, 2020
      by Jelena

      Zdravo! Hahaha, pa tu, na internetu 🙂 Mozes, neces pogresiti. Planiras nesto da stavis preko kiseline? Mada ja radije koristim kiselinski tonik, pa hada labo preko.

  • Posted March 30, 2020
    by Dragica

    Sve pohvale za blog i instagram! 😁 Mene zanima kako uvesti kiseline u upotrebu, od kog proizvoda početi? Čitam u poslednje vreme o ovoj temi i zaključila sam da ne mogu odmah početi sa The Ordinary AHA i BHA. Hvala unapred! Pozdrav! 😁

    • Posted March 30, 2020
      by Jelena

      Hvala! Sve zavisi od tipa kože. Čini mi se da je bolje početi sa The Ordinary 5% lactic acid, svako treće veče otprilike, pa kad se koža navikne, nakon toga krenuti sa glikolnim tonikom ili uzeti aha+bha piling za koji se strogo mora pratiti uputstvo.

  • Posted April 5, 2021
    by Milica

    Zdravo! Zaista obožavam da čitam blogove kada se radi o nezi kože lica, naročito kada su ovako poučni! 😊 E sada, ja imam pitanje. 😁 Da li bi kiseline obavljale svoj zadatak kada bih koristila jedan dan glikolnu kiselinu, a za tri dana npr. salicilnu, odnosno kada bih svaki put koristila različitu kiselinu? Jer imam raznih problemčića sa licem i ne mogu da se odlučim na samo jednu vrstu, koja bi svemu odgovarala. I da li hijaluronska kiselina može da se koristi kada i glikolna ili salicilna?

    • Posted March 7, 2022
      by Jelena

      Na vasem mestu bih odabrala da koristim samo jednu od dve navedene kiseline (glikolnu ili salicilnu). Hijaluronska kiselina nije kiselina u istom smislu kao AHA i BHA, vec je veliki secer, i sme slobodno da se kombinuje sa kiselinskim tonicima/serumima.

  • Posted January 1, 2022
    by T

    Danas sam stavila glikol acid 10%
    I lice mi je izgorelo crveno, da li će nestati crvenilo brzo i oce li ostaviti posledice…
    Ne znam sto se desilo

    • Posted March 7, 2022
      by Jelena

      Nije neuobicajeno da glikolna kiselina izazove crvenilo i da iritira kozu. Ne bi trebalo da imate posledice, ali nemojte koristiti ako vam ne prija.

  • Posted March 23, 2022
    by Aleksandra

    Zdravo! Imam 35 godina i suvu kozu lica ali i dosta mitisera. Koji tonik sa kiselinom mi preporucujete za ciscenje i piling? Hvala unapred, pozdrav 💜

  • Posted March 26, 2022
    by Milica

    Ovaj tekst mi je otkrovenje! Hvala 🙂. Iako mi je sve prilicno jasno, volela bih da mi kazes koji bi mi piling odgovaralo za kozu na ledjima. Koza mi je generalno suva, pa oziljci sporo zarastaju I ostaju fleke. Pored toga se javljaju I belicaste, potkozne kao akne, ali bez vrha.
    Unapred mnogo hvala na odgovoru.

  • Posted May 21, 2022
    by Ana

    Ja imam serum 30%, sad sma proverila kad si napomenula, kakav efekat onda ima?

    • Posted November 21, 2022
      by Jelena

      Koji ti je to serum? 30% je bas dosta. Imas na blogu tekst o The Ordinary kiselinskom pilingu od 30%, mozda ti bude od koristi.

Leave a comment