The Ordinary – moje iskustvo

Ko prati moj blog, sigurno je dosad primetio da dosta pažnje poklanjam nezi kože. Verujem da ste do sad sve već čule za The Ordinary liniju preparata za lice, a kako sam ja posle višemesečnog redovnog korišćenja oformila jasnu sliku o pomenutom brendu, došlo je vreme da svoje utiske podelim sa vama.

Deciem

Deciem je kanadska kuća koja stoji iza The Ordinary brenda, kao i još nekih višeg cenovnog ranga, mada je baš sa The Ordinary napravila bum na tržištu i postala svetski poznata. Linija je lansirana u septembru prošle godine, a sada broje već 27 proizvoda koji su uneli revoluciju u sferi nege lica. Odlikuje ih fantastično povoljna cena, privlačno pakovanje u vidu staklene bočice sa pipetom ili tubice, i velika učinkovitost. Što se samog pakovanja tiče, jednostavnost, kombinacija bele i sive i izgled farmakoloških preparata ulivaju poverenje već na prvi pogled.

Iza samog The Ordinary koncepta se krije teza – dosta su vas kozmetičke kuće pljačkale zbog skupih pakovanja! Ovaj brend se fokusira isključivo na aktivne sastojke koji dokazano povoljno deluju na kožu i ne osvaja korisnice atraktivnim ambalažama. Kad platite npr. 100 EUR za primera radi Chanel kremu, velikim delom ste platili ime i pakovanje. Iako su aktivni sastojci kreme od 100 EUR podjednako jeftini kad se kupuju na veliko za industrijsku proizvodnju kao i kad se koriste za kreme od 10 EUR. The Ordinary ne koristi velike marže i njegova privlačnost se ogleda upravo u jednostavnosti i pre svega delotvornosti proizvoda koje nude.

Danas vam pišem o pet The Ordinary proizvoda koje volim, mada ih imam još o kojima će biti reči u nekom od budućih postova.

 AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution 30ml 7.20EUR

 

 
Ovaj proizvod spade u domen kiselina za pilingovanje i apsolutno je fantastičan!  Kiseline u kozmetici su veoma popularne za uklanjanje odumrlih ćelija kože, a u ovoj bočici se nalazi mešavina alfa hidroksi i beta hidroksi kiselina koje su sjajno učinkovite na koži. Sadrži glikolu, salicilnu, mlečnu, vinsku i limunsku kiselinu koje vrše eksfolijaciju, posvetljuju kožu, otčepljuju pore i omekšavaju kožu. Sadrži još i ekstrakt tasmanijskih bobica kao i vitamin B5 (pantenol) koji smanjuju upale i iritacije. Ovo je moj vampirski piling, jer je krv-crvene boje i deluje istovremeno zastrašujuće i zabavno kad se namaže na lice. Veoma je potentan, ali sa njim treba biti pažljiv. Nanosi se na suvu kožu, treba da se drži 10 minuta, mada sam ga ja držala za svaki slučaj kraće, oko 7 min, i mora da se dobro ispere sa kože. Meni je najzgodnije bilo da nakon 7 min uskočim pod tuš i tako ga sperem. Neverovatan je osećaj na koži posle njega, bude tako zaglađena i pročišćena. Nakon njega sam bogato nanosila svoje hidratantne serume i koža mi je bila zahvalna na toj nezi. Moram da se ogradim da ja svaki dan koristim kremu sa visokim SPF, tako da bih to i vama savetovala, posebno ako se igrate sa kiselinama, jer one čine kožu foto-osetljivom.
 
Glycolic Acid, Aqua (Water), Arginine, Propanediol, Cocamidopropyl Dimethylamine, Triethanolamine, Salicylic Acid, Aminomethyl Propanol, Lactic Acid, Tartaric Acid, Citric Acid, Panthenol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Daucus Carota Sativa Extract, Glycerin, Pentylene Glycol, Polysorbate 20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.
 

Buffet serum 30ml 14.80 EUR

 
 
Buffet je moj najomiljeniji serum iz The Ordinary ranga, a blizu je tome da bude moj najomiljeniji serum ikada! Trošim već treću bočicu i kupovaću ga dokle god ga budu proizvodili! Ovo je donedavno bio i najskuplji serum koji imaju u liniji i u svakom smislu je fantastičan. Njegov naziv je blago ironičan, jer na neki način predstavlja podsmevanje drugim kozmetikim kućama koje serume sa sastojcima kao u Buffet-u prodaju po enormnim cenama. Opet, kao i na svakom švedskom stolu, parola je – svega ima, poslužite se.
 
Ovaj serum sadrži mešavinu raznih mogućih i nemogućih peptida i anti ejdžing sastojaka, aminokiselina, peptida, raznih vrsta hijaluronske kiseline, uključujući čak i Laktokokus, tj. vrstu bakterija sa probiotičkim dejstvom, što je apsolutni hit u skin care industriji. Ovo je vrhunski koktel veoma modernih sastojaka. Ako vas interesuje više o novim trendovima u nezi, pisala sam o tome u ovom postu, pa možete pročitati ili se podsetiti. Buffet je tečan, malčice lepljiv, osetna je vodeno-gelasta tekstura, a upija se brzo i lako. Utisak koji imam po nanošenju je kao da sam se zapljusnula velikom količinom vode i momentalno se primeti da koža postaje jedrija. Ovo je instant plump efekat! Ne štedim ga uopšte, bukvalno se kupam u ovom serumu i koristim ga i ujutru i uveče. Mislim da je pogodan za sve tipove kože i ako imate bilo kakvu dilemu koji The Ordinary proizvod da probate, uzmite Buffet, sa njim ne možete da pogrešite!
 
Aqua (Water), Glycerin, Lactococcus Ferment Lysate, Acetyl Hexapeptide-8, Pentapeptide-18, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Tripeptide-38, Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate, Acetylarginyltryptophyl Diphenylglycine, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Arginine, Aspartic Acid, Trehalose, Fructose, Glucose, Maltose, Urea, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Citric Acid, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Carbomer, Polysorbate 20, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Ethoxydiglycol, Sodium Benzoate, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.
 

Advanced Retinoid 2% 30ml 9.80EUR

 
 
Retinoidi, derivati vitamina A, su jedino sredstvo koje dokazano i nepobitno ima anti age-ing dejstvo. Jedino retinoidi sigurno brišu bore, a uz to brišu i pigmentacione mrlje, i efikasni su i protiv nekih oblika akni. Postoje u vidu raznih molekula, a mana im je što prvo iziritiraju kožu, navodeći je da se ljušti i što se prilikom korišćenja retinola koža nipošto ne sme izlagati suncu.
 
Serum koji ja imam sadrži rastvoreni hidroksipinakolon retinoat koji je novi napredni molekul iz skupine retinola. Ovako upakovan retinol izaziva manje iritacija, a pomoćni sastojak u serumu je i ekstrakt nekih tasmanijskih bobica koji deluje protivupalno, umanjuje crvenila i antioksidans je. Formulacija seruma je, bez preterivanja, prefinjena. Konzistencija je lagana, mlečna, i na koži ostavlja utisak vlažnosti. Veoma brzo se upija, a miris je gotovo neprimetan i nešto hemijski.
 
Preporuka je da se nanosi uveče na očišćenu i suvu kožu, a u početku, ko se plaši eventualnih iritacija, da se pomeša sa nekoliko kapi nekog hidratantnog seruma i onda umasira u lice. Nakon njega sam nastavila sa korišćenjem ostalih preparata koje imam u svojoj rutini. Koristi se dva do tri puta nedeljno. Meni nije izazvao nikakve iritacije, ni crvenilo, niti sam se perutala, tako da tvrdim da je ovo jedan nežan proizvod, a nakon nekoliko nedelja primetila sam da mi se tekstura kože poboljšala i prolepšala. Takođe smatram da bi ovaj serum odgovarao svim tipovima kože, jedino što na rezultate treba čekati.
Aqua (Water), Glycerin, Ethyl Linoleate, Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Dimethyl Isosorbide, Cetearyl Isononanoate, Bisabolol, Hydroxypinacolone Retinoate, Retinol, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Inulin Lauryl Carbamate, Glyceryl Stearate, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Carrageenan, Xanthan gum, Acacia Senegal Gum, Cetyl Palmitate, Sucrose Laurate, Polysorbate 20, Isoceteth-20, Behentrimonium Chloride, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Disodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.
 

Hyaluronic Acid 2% + B5 30ml 6.80 EUR

 
 
Ovaj serum je fina hidrirajuća hijaluronska kiselina u bočici. Nije bogat serum kao Buffet, ali pruža odličnu porciju vlage i nege. Ovo je druga bočica koju koristim i zadovoljna sam. Zahvaljujući njemu održavam vlagu u površinskom sloju kože i svaki dan ga koristim ispod kreme, jer kao što sam već pisalala, hijaluronska kiselina može da veže za sebe 1000 puta više vode nego što sama teži, mada su efekti uglavnom samo površinski. Prijatna je na licu, lagane je vodene teksture i fino je što je iskombinovana sa vitaminom B5, skupa su blagotvorni za kožu, mada od ovog seruma ne možete očekivati dugoročne efekte i dublju hidrataciju. Plus mu je svakako što je veoma povoljan, super se podnosi i odgovara svim tipovima kože kao deo nege.
 
Aqua (Water), Sodium Hyaluronate, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Panthenol, Ahnfeltia Concinna Extract, Glycerin, Pentylene Glycol, Propanediol, Polyacrylate Crosspolymer-6, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Ethoxydiglycol, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.
 
100% Plant-Derived Squalane 30ml 7.20 EUR
 
 
Skvalan je molekul koji je odličan za vlaženje kože. Skvalen je ranije dobijan žalosnim ubijanjem ajkula, tako da je sreća da je u kozmetičkoj industriji zaživeo skvalan biljnog porekla. U pitanju je vrsta ulja koja se prirodno nalazi i u našoj koži i čija koncentracija opada kako koža stari. Ovo ulje zaista neguje kožu i održava stepen vlažnosti, samo meni nije baš omiljeni proizvod, jer generalno ne volim preterano ulja, ali, ruku na srce, deluje kao završni korak nege, da zaključa sve hidratantne sastojke koji se prethodno nanesu na kožu. Koristila sam ga pred spavanje i ujutru bi koža bila lepa i meka. Ok mi je proizvod, ali mi nije wow, mislim da bi bolje bilo da sma odabrala šipkovo ulje za koje sa čula samo reči hvale.
Nadam se da vam je današnji post bio od koristi i da vam u maniji koja vlada za The Ordinary proizvodima, može olakšati izbor. Ja sam generalno veoma pozitivno iznenađena efektima koje ove bočice pružaju, nisam mnogo očekivala kad sam se upustila u isprobavanje navedenih seruma i pilinga, a uglavnom sam rezultatima bila oduševljena. Toliko, da su The Ordinary preparati zamenili mnoge koreance koje sam ranije redovno koristila. Ove kao i proizvode o kojima ću tek pisati sam sama kupila i mnoge od njih ću definitivno nastaviti da kupujem, ali se radujem i otkrivanju nekih novih stvarčica iz The Ordinary ponude.
 
Kako vam se čine The Ordinary proizvodi i da li ste koristile neke?

24 Comments

  • Posted June 12, 2017
    by Ma Cherie D

    Ja sam The Ordinary proizvode vidjala na instagramu i nikada nisam obracala paznju na njih. Nesto ne volim d eksperimentisem na svojoj suvoj i osjetljivoj kozi pa me zato nisu ni zainteresovala. Moram priznati da sam promijenila misljenje zahvaljujuci tvom postu.

    Volila bih probati Buffet i retinoid serum. Treba mi neki antiage preparat ali u isto vrijeme ih se bojim. Koza mi je toliko svijetla, osjetljiva i sklona crvenilu da nekad mislim da mi ni najjaci spf ne moze pomoci.

    Planiram uskoro nesto od njih da uzmem. Hvala ti za ovaj post.

  • Posted June 12, 2017
    by Mama Jane

    Probaj ih, oba su veoma prijatna za kozu. Retinoid je toliko blag, cisto sumnjam da ce ti smetati. Mada ti imas lepo i negovano lice, ne verujem da ti treba bilo sta jace od ovoga. Nekako bih ovaj 2%retinol preporucila bas pocetnicima, kao i sama sto sam. Ja sam The Ordinary sasvim slucajno otkrila prosle jeseni, tumarajuci po netu i nekako sam se odmah primila kad sam procitala fikozifiju firme. Uzela sam i neke proizvode koji su mi bas fail, ali u to vreme nije bilo recenzija za njih. Obavezno mi javi utiske ako isprobas nesto od njih. ?

  • Posted June 13, 2017
    by Anonymous

    Jako mi se dopadaju preparati nesto malo sam i sama cotala o njima ali bilo bi lepo da za nas ne upucene kazete i kako da narucimo a i nesto kao dnevna rutina kako da se to sve koristi,ujutru i uvece

  • Posted June 14, 2017
    by Mama Jane

    Dobro si mi skrenula pažnju, dopunicu post linkom gde sam poručila! Za svaki proizvod sam napisala kako ga koristim, a dnevnu rutinu cu opisati u nekom od buducih postova. Pozdrav ?

  • Posted June 18, 2017
    by jos1blog

    Imam ih u wishlisti od kada ih je prvi put Wayne Goss predstavio 🙂 Odlična recenzija, btw!
    Samo jedno pitanje… kakav im je rok trajanja? Koliko mogu da stoje nakon otvaranja?

  • Posted September 16, 2017
    by Mama Jane

    Dobro si mi skrenula paznju, nisam to napisala u postu. Proizvodi sa antioksidantima imaju rok upotrebe od 6 meseci, a ostali 12. 🙂

  • Posted November 29, 2017
    by Ljilja

    Ooooodlican post! Ovako kad se procita necije misljenje o proizvodima koji su ti,sem po imenu,potpuno nepoznati,tacno pocnem da razmisljam kako sto pre da ih probam. Stvarno si ovu temu obradila za svaku pohvalu!!!

    • Posted November 29, 2017
      by Jelena

      Hvala ti puno draga!<3 Ima tu malo i do profesije, da sad ne budem sasvim skromna 🙂 Stvarno sam svasta od njih isprobala, imala vremena da sve natenane istestiram, mnoge proizvode kupovala i vise puta, tako da se sve, eto, slozilo samo u jednu pricu.

    • Posted December 2, 2017
      by Jelena

      Ljiki, hahahah, pa ti si čitala stari the ordinary post, sad tek vidim. Novi je “part 2” 😀

  • Posted February 21, 2019
    by Marija

    Evo i ja da ostavim utisak o TO. Već sam iščitavala o ovim proizvodima i dugo odolevala zbog komplikovanog poručivanja. Iskrena da budem, nadala sam se da su mnogo skuplji, obzirom na učinak koji svi koji su ih koristili ističu.
    Videla sam na tvom IG da ih ti koristiš i sada čitam… verovatno bih pre donela odluku da nešto kupim, da sam pre naletela na ovaj tvoj post.
    Dakle, ja sam ove nedelje probala Buffet. Koža mi j osetljiva, suva i sklona crvenilu i zbog toga mi je on delovao kao sigurica. Inače sam razmatrala i NMF kremu i ulje skvalana. Moram da priznam da mi tekstura Buffeta jako godi, kada ga stavim na kožu veoma se prijatno osećam. No, crenilo mi nije umanjio i generalno ne vidim neki učinak na samoj koži. Ranije sam koristila serume koji su me umirivali i hladili, kod njega to ne osećam. Paradoksalno, čak mi se čini da mi je lice suvlje nego inače. Nadam se da je još rano da donosim zaključke i da će se to kroz recimo 10 dana malo promeniti na bolje.

    • Posted March 28, 2019
      by Jelena

      Zdravo! Hvala na lepim rečima i ukazanom poverenju! Jedna nedelja je isuviše kratko vreme za neke vidljive rezultate, strpi se jos malo. Možeš li mi reći da li koristis neku kremu preko seruma?

  • Posted October 21, 2019
    by Bojana

    Pozdrav,
    Ukratko i moje iskustvo, jer sam jedva čekala da nešto probam od njih i koliko sam bila presrećna kada sam kupila kremu sa vitaminom C i peeling solution, tako sam bila tuzna kako je moja koza reagovala…😢
    Od kreme sam imala takvo peckanje, i iritaciju kao da sam stavila sam C vitamin rastopljen u malo vode, a od peelinga sam dobila fleke kako mi je još više iziritirao kožu😬… željela sam i serume probati, i ostatak asortimana, ali sada me je stvarno strah🙈 ili sam samo mozda pogrešne proizvode isprobala😕

    • Posted March 20, 2020
      by Jelena

      Zao mi je sto si imala burnu reakciju. Koju si tacno vit C kremu probala? Ako je Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, nju ne bih preporucila ni neprijatelju. Sto se glikolnog tonika tice, glikolna moze da iritira kozu, pisala sam o tome u postu o kiselinama. Obavezan je zastitni faktor bilo da se koristi vit C ili kiseline. To sve skupa spada u specijalnu negu. Od Ordinarya nema greske sa hijaluronskim serumom, ili Natural Moisturizing Factors kremom.

  • Posted April 7, 2020
    by Teodora

    Caos, jako mi se dopada nacin na koji opisujes proizvode. 😄 Istrazujem par dana vec ordinary proizvode. Imam normalnu ka suvoj kozi, osetljiva je i sklona crvenilu, pa me zanima koji od hemijskih pilinga bi mi preporucila, dvoumim se izmedju laktatne i mandelicne? Takodje me zanima sta mislis o tome kad bi trebalo da uvedemo retinol u negu, imam 25 godina? Hvala unapred na odgovoru 😄

    • Posted April 13, 2020
      by Jelena

      Zdravo! Hvala na lepim rečima! Odlično si porazmislila o kiselinama, obe su mnogo nežnije od glikolne. Za tip kože koji si mi opisala, deefinitivno bih prednost dala bademovoj tj.mandelicnoj. Ne postoji starosna granica ni za jedan proizvod/molekul, sve je pitanje stanja i potreba kože. Retinoli su izvanredni antioksidansi koji mnogo blagodeti donose koži, a mogu se koristiti i preventivno protiv bora. Praktično, možeš ih kad god uvesti u negu ako želiš, jedino moraš voditi računa o periodu privikavanja, osetljivosti na sunce, i uzeti u obzir da ih ne terba koristiti za vreme trudnoce i dojenja.

  • Posted April 9, 2020
    by ivona jovanovic

    A gde imaju da se kupe ordinary proizvodi?

  • Posted April 19, 2020
    by Dona

    Što preporučujete za kožu slonu aknama i prstićima!?
    Hvala

  • Posted October 25, 2020
    by Iva

    A ima li negdje u CG da se kupe? Vec dugo zelim da ih isprobam ali zbog situacije trenutne i Beograd je preko svijeta

    • Posted December 29, 2020
      by Ana

      Ja je naručujem direktno sa sajta Deciem-a, besplatna dostava i stigli mi za 10ak dana (uprkos koroni!).

  • Posted March 17, 2021
    by jovana radovanovic

    Ćao, pitanje – da li Ordinary planira razvoj kreama? I da li imaš iskustvo sa njihovom kozmetikom za kosu?

  • Posted August 25, 2021
    by Suzana Stojkovic

    Cao Jelena,pocela sam da koristim njihov retinol 0,5% mozes li pojasniti kako tj da li sme ljeti da se sunca sa nekim dobrim spf od 50..naravno u granicama normale il da se bjezi od sunca ko djavo od krsta🤣😉

  • Posted December 18, 2021
    by Aleksandra

    Draga Jelena, imala bih pitanje. Kupila sam Lactic Acid 5% + HA, Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% i NMF + HA po preporuci devojaka iz Metropolitena. Cilj mi je da hidriram kozu, povremeno radim blagu eksfolijaciju i ujednacim ten zbog hiperpigmentacije. Plan min je da koristim LA 5% svake deuge veceri a izmedji svaki put Vitamin C. Moje pitanje je da li posle obe ove stvari mogu mazati NPH? Ujutru bih koristila samo NPH i svoj Lierac Hydragenist serum. Da li bi promenila nesto u ovom mom redosledu i koliko dugo u kontinuitetu mogu koristiti ovu rutini? Najlepse hvala. Post ti je fenomenalan <3

Leave a comment