Bakučiol – da li je ovo nov retinol?

Ko se imalo interesuje za negu kože i aktivne sastojke, sigurno je primetio da ceo svet, a posebno internet, godinama već bruji o voćnim kiselinama, peptidima i retinolu. O spomenutim molekulima i njihovom dejstvu sam i sama opširno pisala što na blogu što na instagramu i korisno je znati da svi oni imaju svoju ulogu u poboljšanju izgleda i stanja kože. U novije vreme se skupini aktiva može dodati i bakučiol koji je zvezda u usponu. Sa svih strana se čuje da je on zamena za retinol, hajde da vidimo da li je stvarno tako.

Opšte je poznato da je retinol (tačnije – retinoidi) zlatan standard u anti-aging nezi i da do sad ništa drugo nije bilo toliko efikasno u tretiranju znakova starenja kože, a ujedno i raznih drugih stanja poput ožiljaka, akni, fleka, gubitka jedrine i sl. O tome je urađeno bezbroj kliničkih ispitivanja i napisano tonu naučnih radova i svi do jednog potvrđuju isto, da od retinoida boljih molekula sa sveukupnijim dejstvom nema.

Ukoliko ste čitali moje ranije postove, verovatno vam nije promaklo da svi benefiti koje retionidi (retinol, retinal, trans-retinoična kiselina) pružaju ipak dolaze u paketu sa nekim propratnim pojavama koje nisu najsjajnije. Naime, dok se koža ne privikne na derivate vitamina A, moguće su pojave isušivanja, iritacija, crvenila, peckanja, perutanja kože. Takođe je moguća i pojava bubuljica koje potpadaju pod pročišćavanje kože, i ma koliko da su prolazna pojava, niko im se ne raduje. Ukratko, stanje kože mora (kratko) da izgleda gore, pre nego što počne da izgleda bolje. Dok se ne razvije tolerancija. Tu su i isključenja, poput trudnoće, kad se ovi molekuli ne koriste. Za postizanje rezultata, koji su odlični, potrebna je upornost, doslednost i istrajnost. Drugim rečima, smara. Znam, za ljude koji su prosečni korisnici kozmetike, a ne potpuni štreberi u ovoj oblasti, ovo sve deluje odbojno. Ovo je jedan od razloga zašto se mnogi uplaše, pa ili ne pokušaju uopšte da koriste retinole, ili ubrzo nakon uvođenja istih u rutinu, odustanu.

Postavlja se pitanje – šta onda raditi? Koje su opcije? Kako su retinoidi ipak već pomenuti zlatni standard, firme su se dosetile da ga doziraju u minimalnim količinama, pa za rezultate treba čitava večnost ( a i fina količina novca). Ili koriste retinil-palmitat/-acetat, koji je estar, nije agresivan, ali i nema neko bogznakakvo dejstvo. Ko je bio inovativan (The Ordinary, The Inkey List, The Chemistry Brand), okrenuo se puštanju u promet seruma sa derivatima retinoida, tj. novonapravljenim molekulima poput hidroskipinakolon-retionata, u čiju efikasnost bez iritacija se polažu nade, ali nema dovoljno studija da potvrde da je baš to odlična alternativa do sad poznatim retinoidima. Pritom iskaču tu i tamo još kojekakvi molekuli, ali isto pouzdana istraživanja nedostaju.

bakuchiol

Već neko vreme se bakučiol spomije kao skroz prirodna i biljna alternativa retinolu. Ova tvrdnja deluje ambiciozno, pritom strukturalno gledano, retinoli i bakučiol uopšte nemaju sličnosti. Prvi su diterpeni, a bakučiol je na bazi fenola. Neke uporedne studije su pisale da oba molekula imaju slično dejstvo na ekspresiju gena koji kontrolišu sintezu kolagena. Ruku na srce, za sad izgleda da ovaj molekul stvarno deluje. Dobija se iz biljke Babchi (Psoralea corylifolia) i otprilike je odvajkada poznat u ajurvedi i kineskoj narodnoj medicini kao lekovito sredstvo za razne kožne probleme. Nikakve posebne mere opreza ne prate proizvode koji ga sadrže, a podnosi ga i osetljiva koža. Ne isušuje i ne dovodi do perutanja. Sme da se koristi u trudnoći. Kao i većina biljnih ekstrakata, ima antioksidativno dejstvo, tj. deluje protiv slobodnih radikala. Samim tim ima i protivupalno, ali i antibakterijsko dejstvo. Za sad se pokazalo da deluje na fine linije, da ih pegla, čineći ten ujednačenijim. Preparati koji imaju bakučiol doziran u koncentraciji 0.5% do 2% važe za delotvorne. Ovo sve lepo zvuči, ali, potrebno je još vremena, kao i nezavisnih istraživanja da se da konačna presuda. Rekla bih da je bakuciol fin molekul da se upari sa retinolom, ali ne i da ga zameni.

Sama sam za sad probala samo Sephorin bakučiol u koncentraciji od 1% – Targeted Anti-Aging Bakuchiol Serum. Formulacija mu je jednostavna, bez previše supstanci. Dolazi u zatamnjenoj staklenoj bočici i dozira se pipetom. Sadrži boostere koji olakšavaju prolaz aktiva nešto dublje u kožu. Tu su i rastvarači na bazi kokosovih estara koji su prirodna zamena za silikon. Napakovan je vitaminom E koji je snažan antioksidans, kao i vitamin lepote. Ekstrakt ruzmarina teoretski može izazvati iritacije, ali je ovde u minimalnoj količini. Polisorbat 60 je takođe prisutan, isto u minimalnoj količini, i ne treba mu pridavati mnogo pažnje, iako se svi ljubitelji aplikacija za analizu sastava sigurno groze da ga vide. Serum je prijatan, mlečno beo i tečan. Fino se razmazuje i upija. Nanosim ga uveče, a koža mi je lepa ujutru, i svakako nema bilo kakvih neželjenih reakcija. Cena mu je oko 20 eur, zapremina 30 ml.

bakuciol

Da li ste koristili bakučiol i ako jeste kakvi su vam utisci? 

Leave a comment