Redosled nanošenja kozmetike

Koji je redosled nanošenja kozmetike? – pitanje koje ubedljivo najčešće dobijam. Znam da pojava korejske kozmetike i raznih proizvoda poput seruma, ampula, esencija, loisona, moze da stvori totalnu zbrku, pa želim sa vama da podelim nekoliko rečenica koje bi vam koristile.

Iako postoje naučni radovi koji pokazuju da redosled i nije baš bitan, to vam ne bih savetovala da slušate, jer je komplikovano za razumevanje i više u službi ljudima koji su usavršili svoju rutinu nege.

Pixi beauty

Ovde ćemo se ipak kratko i jasno baviti redosledom zasnovanim na starom zlatnom pravilu – nanositi od najređeg do najgušćeg proizvoda.

Ukoliko ove korake primenite na opisan način, koža će vam biti zahvalna. Tako da je pravilan redosled sledeći:

  1. Skidač šminke– uljani, ili u formi mleka ili micelarne vode. O ovome sam detaljno pisala u double cleansing postu, obavezno pročitajte. Preporučila bih vam Balea hidrofilno ulje koje je prejeftino i odlično, a ukoliko se odlučite za Heimish ili The body shop balm nećete pogrešiti. Micelarnu možete koju god, meni se dobro pokazala Yoskine kao i Eveline ili koje god mleko za skidanje šminke poput The Ordinary na bazi skvalana. Maramice za skidanje šminke izbegavajte u širokom luku.
  2. Umivalica – gel ili pena. Birajte blaga sredstva sa blagim deterdžentima (kokamidopropil betain, sodium lauril glukozid, koko-glukozid, sve što nije na bazi sulfata) koje neće otkloniti svu masnoću prirodno prisutnu u licu i dodatno isušiti lice. Yoskine zeleni gel sa algama se pokazao odlično, Balea roze pena za suvu kožu, Cosrx low pH za masniju kožu, Too Cool for School pena, ili pak Love beauty and planet gel o kom sam pisala na instagramu.
  3. Piling ili maska. Posle čišćenja lica je pravo vreme da odradite (hemijski) piling, pa možete koristiti The Ordinary AHA+BHA crveni, koji ćete držati najviše 10 minuta i isprati. Ako ne želite da koristite piling, možete sad staviti na primer blatnu masku, ako imate masniju kožu, ili pak neku masku za hidriranje poput Kiehls Calendula o kojoj sam pisala ovde ili LVLY masku. Masku nakon propisanog vremena ukloniti sa lica. Ovaj korak nije obavezan u nezi. Bitno je da pratite redosled.
  4. Toner. Ukoliko ste koristili masku ili ste je preskočili, sad je vreme za tonik. O tonicima sam detaljno pisala u ovom postu, obavezno pročitajte. Tonik preporučujem da bude ili kiselkast (Pixi beauty o kom sam takođe pisala ovde, The Ordinary glikolni, ili pak neko sredstvo na bazi hijaluronske kiseline kao HadaLabo hidrator o kom sam pisala na instagramu). Tonik nanosite dlanovima, nema potrebe za tupferima.
  5. Ciljana nega – esencije, serumi, ampule. Sad se nanose proizvodi koji tretiraju određeno stanje kože. Poželjno stavljati ih na vlažnu kožu. Možda imate nečistu kožu i hoćete sad u tačkicama da nanesete salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid na bubuljce/akne. Retinol je isto mogućnost i njegove dobrobiti su nebrojene. Možda vam treba dodatna hidratacija, pa sad možete staviti peptidni serum poput The Ordinary Matriksila ili Buffeta, Yoskine Royal Bee seruma, ili Missha Time Revolution o kom imate post ovde. Možete kombinovati i nekoliko seruma, tako što ih nanosite od najređe formulacije ka najgušćoj. Možda želite efekat blagog posvetljivanja lica, kao i dejstvo protiv slobodnih radikala, onda je trenutak za Vitamin C. Ili želite dodatno vlaženje kože – Balea Vital Plus serum je jeftin, a odličan i o njemu sam takođe pisala ovde. Odličan vam je i Its skin zeleni relaxing losion o kom sam pisala ovde, on će veoma prijati osetljivoj koži, na bazi aloje je. Nijacinamid serum je takođe odlično rešenje za osobe koje žele ujednačeniji ten.
  6. Krema za lice (+ okoločna krema po želji). Nakon seruma koji su bogati aktivnim sastojcima, nanose se kreme koje takođe hrane kožu, ali i zaključavaju sastojke iz seruma dublje u kožu. Ako imate suv tip birajte kreme sa dosta glicerina i peptida i lipida, poput Coxir EGF Kreme, The Ordinary Natural Moisturizing Factors ili Sephora hranljive kreme, koje su se meni odlično pokazale. Odlična je i Kiehls Ultra Facial Cream. Za masniji tip birajte gelaste kreme poput HadaLabo plumping gel cream ili Mixa hydrogel.
  7. SPF/Ulje. SPF ako je dan. Ovde su mi bez premca korejcki proizvodi, Missha Essence, Cosrx, Heimish, A-pieu. Ulje ili sleeping maska za noć. Alverde Wildrose oil na bazi jojobinog ulja je odlično za sve tipove kože, recenziju možete pročitati ovde. The Ordinary 100% plant derived Squalan je ulje koje sama rado koristim, a The Ordinary Rosehip oil se pokazalo kao odlično za masniji tip. Od noćnih maski su super Youth to the people Superberry glow+hydrate maska, ali dosta košta, kao i Laneige plava maska koja više pogoduje masnijem tipu.
skincare
spf creams

Naravno, proizvoda ima raznih i ponuda nikad nije bila bogatija. Ovde su vam samo primeri preparata koje sam koristila i ok su mi se pokazali.

Pišite mi šta vi koristite i kako izgeda vaša skincare rutina!

4 Comments

Leave a comment