Ceramidi – šta su i čemu služe

Ceramidi su pojam koji se sve češće spominje kad su proizvodi za negu u pitanju. Predstavljaju lipide (masnoće) koji se u velikoj koncentraciji nalaze u najgornjem, površinskom sloju kože. Zbog prisustva ovih masnih i voskastih supstanci koža je delimično propusna za vodu i time se njena zašitna ulogu, obnova i jedrost održavaju.

ULOGA CERAMIDA

Ceramidi oko 50% gornjeg sloja kože (epiderma) i zapravo predstavljaju gradivne jedinice koje drže kožnu barijeru celovitom “lepeći” ćelije kože jednu za drugu. Ceramidi su uglavnom fosfo- i sfingolipidi po strukturi koji održavaju kožnu barijeru i zajedno sa holesterolom i ureom zadržavaju vlažnost u koži. Sprečavaju i ograničavaju gubitak vode iz kože, istovremeno je stimulišući da proizvodi nove lipide i jača zaštitu od mikroorganizama.

image
image

Kad koža nema dovoljno ceramida, njena zaštitna barijera je narušena što se posebno primećuje kod npr. osoba sa ekcemom. Manjak ceramida dovodi do iritacija, svraba i perutanja. Ceramidi pomažu da se kožna barijera oporavi i da se umanje bilo koji upalni procesi. Ukoliko su nivoi ceramida u koži niski, velika je šansa da će ona razviti atopijski dermatitis.

KOŽNA BARIJERA I CERAMIDI

Nivoi ceramida nažalost opadaju sa godinama čime gornji sloj kože slabi, tanji se, postaje suvlji i dobija bore. Pritom, za podsećanje, osnovna funkcija kože je (polu)propustljivost. Samim tim što na njoj postoji sloj lipida, i što je prirodno blago kisela, patogeni i kojekakve štetne supstance ne mogu tako lako da prođu kroz nju i da naštete organizmu. Kad je kožna barijera narušena, propustljivost kože je veća, a samim tim i veći rizik od iritacija i prodiranja štetnih supstanci. Kožna barijera pomoću ceramida štiti epidermis od spoljašnjih uticaja. Pomoću ceramida barijera zaključava vlažnost u sebi i sprečava se transepidermalni gubitak vode koji vodi do isušivanja i iritacija. Ujedno ovo je i svojevrsan anti-ageing efekat, jer suva dehidrirana koža brže propada i stari, veća je verovatnoća pojave bora i finih linija.

ceramidi

Gubitku ceramida u koži u velikoj meri doprinosi korišćenje jakih deterdženata, sapuna, veoma tople vode. Setite se toga kad se bavite poslovima po kući. Između ostalog to je i razlog zašto se preporučuju blage umivalice koje nemaju sls i koje su bogate betainom i vlažećim komponentama. Za više informacija o ispravnom načinu pranja lica, kao i za preporuke blagih umivalica pročitajte ovaj moj post.

CERAMIDI U KOZMETICI

Kako su ceramidi masni molekuli koji se prirodno nalaze u koži, teško ih je dobiti u laboratoriji. Veštački dobijeni se sintetišu, a ceramidi se mogu izolovati iz žitarica poput pšenice ili pirinča, ili biti životinjskog porekla. Prirodni ceramidi lakše i dublje prodiru u kožu u odnosu na veštačke. Zato su kozmetički proizvodi koji ih sadrže u većoj meri uglavnom skupi. Ceramidi se su u biljkama prisutni u malim količinama, pa je izolacija iz biljnog materijala isto skupa. Pristupačniji brendovi poput CeraVe ili Pixi, sadrže ceramide u manjoj količini. Od skupljih je tu npr. Dr.Jart, mada ni on nema previsoke nivoe ceramida. Opet, bolje išta nego ništa. I u maloj meri, ovi molekuli mogu, naneti na kožu, doprineti njenoj hidrataciji i obnovi. Za njih važi da ne začepljuju pore i ne iritiraju, tako da apsolutno svaki tip kože može i treba da ih koristi. Kako se prirodno nalaze u koži, pogodni su i za kožu sklonu aknama i za osetljivu.

Ceramidni krem
20210121 145408
Sastojci ceramidne kreme

Bitno je pomenuti da se ceramidi odlično kombinuju sa masnoćama (masne kiseline, glicerin, holesterol), peptidima (kolagen, amino kiseline, proteini), hijaluronom, nijacinamidom, antioksidansima i retinolima. U sinergiji sa bilo kojom od ovih grupa imaju odličan efekat na kožu.

Da li ste čuli za ove molekule i da li koristite preparate koji ih sadrže?

Leave a comment