Ceramidi u koži – šta su i čemu služe

Ceramidi su pojam koji se sve češće spominje kad su proizvodi za negu u pitanju. Zbog prisustva ovih voskastih supstanci koža je delimično propusna za vodu i time se njena zašitna ulogu, obnova i jedrost održavaju.

Sačinjavaju oko 50% gornjeg sloja kože i zapravo predstavljaju gradivne jedinice koje drže kožnu barijeru celovitom “lepeći” ćelije kože jednu za drugu. Ceramidi su uglavnom fosfo- i sfingolipidi po strukturi koji održavaju kožnu barijeru i zajedno sa holesterolom i ureom zadržavaju vlažnost u koži, sprečavaju preveliko odavanje vode, istovremeno stimulišući kožu da proizvodi nove lipide i jača zaštitu od mikroorganizama.

image
image


Kod osoba sa ekcemom, funkcija kožne barijere je narušena, pa ceramidi pomažu da se barijera oporavi i da se umanje bilo koji upalni procesi. Ukoliko su nivoi ceramida u koži niski, velika je šansa da će ona razviti atopijski dermatitis.

Nivoi ceramida nažalost opadaju sa godinama čime gornji sloj kože slabi, tanji se, postaje suvlji i dobija bore. Pritom, za podsećanje, osnovna funkcija kože je (polu)propustljivost. Samim tim što na njoj postoji sloj lipida, i što je prirodno blago kisela, patogeni i kojekakve štetne supstance ne mogu tako lako da prođu kroz nju i da naštete organizmu. Kad je kožna barijera narušena, propustljivost kože je veća, a samim tim i veći rizik od iritacija. Kožna barijera pomoću ceramida štiti epidermis od spoljašnjih uticaja.Kožna barijera pomoću ceramida zaključava vlažnost u sebi i sprečava se transepidermalni gubitak vode koji vodi do isušivanja i iritacija. Ujedno ovo je i svojevrsan anti-ageing efekat, jer suva dehidrirana koža brže propada i stari, veća je verovatnoća pojave bora i finih linija.

Gubitku ceramida u koži u velikoj meri doprinosi korižćenje jakih deterdženata, sapuna, veoma tople vode. Setite se toga kad se bavite poslovima po kući.

Ceramide je teško dobiti u laboratoriji i zato proizvodi koji ih sadrže u većoj meri su uglavnom skupi. Pristupačniji brendovi poput CeraVe ili Pixi sa slike, sadrže ceramide u manjoj količini. Od skupljih je tu Dr.Jart. Opet, bolje išta nego ništa. I u maloj meri, ovi molekuli mogu, naneti topikalno, delimično doprineti hidrataciji i obnovi kože. Za njih važi da ne začepljuju pore i ne iritiraju, tako da svakom tipu/stanju kože dobro dođu.

Veštački dobijeni se sintetišu, a ceramidi se mogu izolovati iz žitarica poput pšenice ili pirinča, ili biti životinjskog porekla. Prirodni ceramidi lakše i dublje prodiru u kožu u odnosu na veštačke. Bitno je pomenuti da se ceramidi odlično kombinuju sa masnoćama (masne kiseline, glicerin, holesterol), peptidima, nijacinamidom, antioksidansima i retinolima. U sinergiji sa bilo kojom od ovih grupa imaju odličan efekat na kožu.
Da li ste čuli za ove molekule i da li koristite preparate koji ih sadrže?

Leave a comment