Pixi Glow tonik – sve što treba da znate

PIXI BREND

Makeup Artist i Product Developer Petra Strand je pre dvadesetak godina u Londonu osnovala kozmetičku kuću Pixi Beauty koja je brzo postala poznata širom sveta nudeći proizvode koji naglašavaju prirodnu lepotu i daju zdrav sjaj koži. Pixi Beauty je takođe jedan od najpoznatijih cruelty free brendova današnjice i veoma su posvećeni proizvodnji veganske kozmetike. Glavni cilj im je kreiranje rutine nege žena koje žele ujednačen ten i sjajan izgled, bez ulaganja previše vremena i truda. Razumljivo je zašto je ovakva filozofija učinila brend među popularnijim i voljenijim u Engleskoj gde je nastao, a i šire.

Pixi tonik

PIXI GLOW TONIC

Pixi Glow tonic je najpoznatiji kiselinksi tonik ikada i dobio je mnoštvo pozitivnih recenzija i priznanja. O Pixi Glow toniku se mnogo govori, interesovanje za njega je veliko, pa kako ga koristim godinama već, želim sa vama da podelim detaljnije utiske. Proizvođač kaže: ”Pixi Glow tonik pomaže ojačanju kože i uklanjanju odumrlih ćelija. Sa ženšenom, aloja verom, fruktozom i 5% glikolne kiseline, ten će postati sjajan. Formula bez alkohola. Pogodan za sve tipove kože.

Oko ove poslednje rečenice bi se moglo diskutovati jer je ovaj tonik prvenstveno namenjen masnijem tipu, na šta nedvosmisleno ukazuje lista sastojaka.

SASTAV:

Aqua/Water/Eau, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Butylene Glycol, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract, Hexylene Glycol, Fructose, Glucose, Sucrose, Urea, Dextrin, Alanine, Glutamic Acid, Aspartic Acid, Hexyl Nicotinate, Panax Ginseng Root Extract, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Biotin, Panthenol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Parfum/Fragrance, Caramel, Benzyl Benzoate, Citral, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool, Red 4 (CI 14700)

Posle aloje koja je divna za hidrataciju i umirenje, u vrhu liste sastojaka se nalazi ekstrakt takozvanog Witch Hazel-a ili hamamelisa koji se često sreće u proizvodima za masnu kožu. U pitanju je antioksidans koji štiti protiv slobodnih radikala, ali ima i izvesno dejstvo na smanjenje uočljivosti pora jer sadrži tanine koji dovode do skupljanja kože. Tanini inače imaju veliki iritabilni potencijal, mogu da isušuju i nikako nisu za osetljive tipove.

Tonik ima i svoje odlične karakteristike. Ogroman plus je što ne sadrži nikakav isušujući alkohol. U formulaciji je obilje vlažećih molekula kao što su glicerin, urea, šećeri (fruktoza, glukoza, sukroza, dekstrin), malo aminokiselina i peptida. Tu je i heksil-nikotinat koji je varijacija na temu nijaciamida, ali brže prodire u kožu dovodeći do proširenja krvnih sudova, samim tim i veće prokrvavljenosti čime se uklanja sivkast umoran izgled lica. Ekstrakt divljeg kestena (Horse Chestnut) ima antioksidativno i protiv-upalno dejstvo, a sjajan antioksidant je i ženšen (ginseng) koji je naročito cenjen u azijskoj nezi jer posvetljuje ten i čini ga jedrim.

Međutim, prisutan je i veliki broj esencijalnih ulja (Citral, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool) i to odmah posle parfema, koji, posebno u tom broju, mogu biti iritansi.

Pixi Glow Tonic

PILING EFEKAT

Priča o kiselinama u Pixi toniku je interesantna jer za sve one koji imaju strah od kiselina, ovaj tonik nije u tom smislu jak. Efekat na kožu ima samo slobodan oblik kiseline koji može da prodre kroz površinski sloj kože. Pisala sam vam već da se kiselost meri u pH jedinicama, i zašto su u te svrhe bitni tonici za lice. Pravi kiselinski piling efekti se primećuju kod proizvoda čiji je pH od 3 do 4, a što je pH manji dejstvo kiseline je jače. Iako je glikolna kiselina druga po redu na listi, iza nje je odmah i natrijum hidroksid, koji služi da pokupi slobodne kiseline i održava pH nepromenjenim, praveći takozvani pufer. Zbog toga kiselost ovog tonika nije u optimalnom rasponu između pH3 i pH4, već je ipak veća od pH 4. Ova glikolna kiselina prisutna u koncentraciji od 5%, kao što piše na pakovanju, zajedno u rastvoru sa drugim molekulima, ima svega 2% slobodnog kiselinskog oblika koji može da vrši piling. To sve znači da je piling efekat veoma blag. Samim tim, rezultati neće biti vidljivi preko noći, a dugotrajnom upotrebom se može postići izvestan blaži efekat pročišćenja kože i sjajnijeg izgleda. Zbog toga je ovakav tonik sasvim solidan za one koji se tek upoznaju sa kiselinama u nezi.

MOJI UTISCI

Meni je korišćenje ovog tonika oduvek prijalo. Bio je prvi kiselinski tonik koji sam probala pre nekoliko godina. Tada me je oduševljavao efekat meke i sjajne kože koja je bila pritom i dobro hidrirana. Nanosila sam ga u početku tupferom, a u međuvremenu sam tupfere izbacila i sad nanosim tonike dlanovima, utapkavajući ih u lice.

Formulacija Pixi Glow tonika nije se pokazala kao napadna za moju kožu. Koža mi je vremenom zaista bivala sjajnija i delovala zdravije. Iako imam suv/normalan tip, a tonik je više namenjen masnijoj koži, mene nije isušivao. Treba zahvaliti svim molekulima za hidrataciju koji su dodati u njega, ali tu svakako ima velikog udela i činjenica da je moja nega inače bogata sredstvima koja vraćaju vlažnost i lipidima. Vremenom sam isprobala još nekoliko tonika drugih brendova, koji su nešto efikasniji, čak i boljih formulacija, ali Pixi Glow tonik imam uvek u kući i uvek se nađe mesto za njega u mojoj rutini.

Pixi Beauty Glow tonic

PAŽNJA

Obavezno moram da skrenem pažnju svima koji su osetljive kože, imaju rozaceu ili veoma suvu kožu, da ovo najverovatnije neće biti proizvod za njih. Ovaj tonik pored hamamelisa, sadrži i parfem i već pomenuti heksil-nikotinat, koji skupa mogu da učine kožu senzitiranom i da ona odreaguje crvenilom i osećajem žarenja. Takođe, glikolna kiselina nije baš najsrećniji izbor za osobe sa osetljivom kožom, o čemu sam pisala u svom postu o kiselinama za početnike. Smatram da u kiselinskom toniku mesta parfemu nema. Kiseline služe da izbalansiraju pH kože i da pomognu u uklanjanju mrtvih ćelija, doprinesu poboljšanju tena, kao i pročišćenju kože, a ne da mirišu. Nisam neko ko po svaku cenu izbegava mirisne proizvode za negu, ali mi je jasan njihov potencijalan iritabilan učinak. Parfem pojačavaju i dodatna esencijalna ulja koja su poznati izazivači osetljivosti. Nadam se da će Pixi Glow tonik doživeti reformulaciju gde će mirisne komponente ipak biti izbačene.

ZAKLJUČAK

Na kraju mogu reći da Pixi Glow tonik spada u grupu korektnih kiselinskih tonika koji su pogodni za početnike i upoznavanje sa kiselinama. Ponavljam da je namenjen prvenstveno masnijem tipu kože. Eksfolijacija koju vrši je blaga i primetna tek dužom upotrebom. Kod korišćenja kiselina, moguće je da koža postane osetljiva na sunčevo zračenje, zato se trudite da koristite kremu sa zaštitnim faktorom preko dana.

Pixi glow tonic

Postoji nekoliko različitih pakovanja tonika, a cena za malu bočicu od 100 ml je oko 15 eur, što je sasvim pristupačno. Pored Pixi zvaničnog sajta, raznih online prodavnica, ovaj proizvod je dostupan i u Sephora radnjama.

Da li ste probali Pixi Glow tonik i kakve tonike najčešće koristite?

11 Comments

  • Posted April 13, 2020
    by Sanja Djordjevic

    Zdravo…..vec duze vreme se dvoumim da li da kupim neki kiselinski tonik i uvedem ga u svoju dnevnu rutinu. I dalje nisam sigurna da li sam dobar kandidat za isti, jer imam mesovitu/masnu kozu i prosirene pore, ali na nosu i oko njega imam prosirene kapilare. Da li smem da koristim ovaj tonik?
    Hvala! 🙂

    • Posted April 20, 2020
      by Jelena

      Zdravo! Svi podaci koje sam mogla da nadjem ukazuju na to da nema problema ako se imaju kapilari, a koriste se kiselinski tonici.

  • Posted April 28, 2020
    by Tamara

    Nisam probala pixi glow tonik, volela bih, jedini tonik tog tipa koji sam probala je Lvly tonik iz dm-a, u početku mi je koža bila jako crvena ali sam shvatila da to tako mora, doduše ne prija mi da koristim svaki dan ali dvaput nedeljno mi je super, pored njega sam izbacila mehanički piling. Ali pišem ovaj komentar pre svega da te pohvalim na fenomenalnoj recenziji, zaista odlično objašnjeno, pre svega vezano za sastojke. Toliko je puno blogova gde samo slikaju ambalažu (bez sastava čak) I samo napišu da li im se dopada ili ne, kod tebe je to prava priča, zaista dlična recenzija, samo tako nastavi 🙂

  • Posted May 4, 2020
    by Marijana Hrepić

    Poznati tonik koji još uvijek nisam probala. Moja koža je navikla na retinol i jače kiseline. Možda bi mi bio dobar tijekom ljeta

  • Posted May 28, 2020
    by Anja

    Pomenuli ste da ste probali i efikasnike tonike. Da li biste dali preporuku? I da li biste preporučili piling ili kiseline, ukoliko se koristi ovaj tip tonika svakodnevno?
    Hvala

  • Posted May 29, 2020
    by Marija

    Sjajna recenzija draga! Bravo!

  • Posted June 19, 2020
    by Ana

    Pozdrav, divna i korisna recenzija. Zanima me samo da li je bezbedno koristiti ga u kombinaciji sa Niacinamidom (10%) ? Procitala sam negde da se Niacinamid ne mesa sa AHA kiselonama ali nisam sigurna.

  • Posted August 7, 2020
    by Jelena

    Zdravo,
    interesuje me da se Pixi glow može koristiti skupa sa Buffet od The ordinary? Čekam da mi stigne prva narudžba tih proizvoda, pa da znam da li su kompatibilni proizvodi?
    Hvala.

    • Posted November 24, 2020
      by Jelena

      Zdravo! Napravi pauzu izmedju nanosenja, kiseline dovode do precipitacije peptida…

  • Posted November 30, 2020
    by Dana

    Malo pecka, ali meni odgovara jer imam masnu T-zonu. Koristila sam Ordinary Glycolic Acid 7%, a juče sam probala Pixi. Prema tvojoj preporuci ili ne koristim ljeti ili gledam da stavim kremu zaštitnog faktora kao što je COSRX. Hvala na svim super savjetima!

  • Posted April 18, 2021
    by Andjela

    Ja sam stvarno iznenadjena proizvodom🤌Sve pohvale♥️

Leave a comment