Niche parfemi

Metropoliten

Meka jesen u Beogradu. Dorćol. Dobro znani putevi kojima sam nekada davno svakodnevno hodila kao mlad student hemije. Krug dvojke. Kaldrma. Sive zgrade. Zlatno sunce koje se prelama o izloge. Lišće svenulo na pločnicima. Koračam ulicom Kralja Petra. Dan kao stvoren za čarobno iskustvo. Poseta mestu gde vreme staje. Ili leti? Teško je odrediti. Uvek je tako sa čarolijama.

Na uglu Kralja Petra i Zmaja od Noćaja me čeka hram nege. Metropoliten. Parfimerija je neodgovarajuća reč za ovo mesto, jer Metropoliten predstavlja mnogo više. To je mesto gde se servira mir. Harmonija. Luksuz. Poštovanje. Iskustvo koje morate doživeti. U Metropoliten se ne ide kao u tržni centar gde se željeni proizvod strpa u korpu i juri za sledećim, dok vas bombarduju jaka svetla, reklame i trendi muzika iz butika. Ne. Drugi pojam za ovaj prostor je stil. Svedene boje. Drvo, biljke, belina i čistoća. Ulazite sa ciljem da upoznate svet niche kozmetike i otkrijete koji to parfemi, kreme, losioni ili sveće komplimentuju vašoj jedinstvenosti.

Niche parfemi

Pojam niche se mora osetiti da bi se shvatio. Male serije vrhunskih sastojaka i aromatičnih esencija koje se pakuju u naizgled obične bočice i potvrđuju da lepota leži u jedostavnosti. Niše parfem govori sam za sebe. Nisu mu potrebni mainstream mediji, holivudski glumci i top modeli da ga promovišu. Stvaraju ga takozvani nosevi, retki talentovani ljudi sa razvijenijim njuhom, koji inače kreiraju za velike kuće, ali u okviru svojih niše parfema kreiraju za svoju dušu. Ovakve mirisne kompozicije su često intenzivnije od „običnih“ parfema i toaletnih voda dostupnih u „običnim“ parfimerijama.

Moderni parfemi insistiraju na vizuelnom utisku, prati oh ogromna pompa, utrkivanje ko će napraviti neobičniju bočicu, takmičenje ko će projektovati više parfema, sa profitom kao glavnom vodiljom. Ne možete da zaobiđete hiperprodukciju i recikliranje ideja, čak i samih naziva.

Kod niche parfema se, pak, miris stapa sa umetnošću. Fokus je na parfimeristi koji stoji iza opojne priče iz bočice. Mirisi mnogo liče na ideju izvornog oblika parfema. Onog koji vam izaziva nostalgiju za vremenima kad nije sve bilo tako napadno i ušećereno kao danas.

Moj vodič kroz ovo iskustvo je bila gospođa Ljilja, autor bloga Budi lepa koji morate da pogledate. Podeliću sa vama utiske o nekoliko brendova koji su privukli moju pažnju, a koje mi je Ljilja pribliđila na svoj odmeren i blag način.

Byredo

Brend potekao iz Švedske. Akronim od „by redolence“ što bi se moglo prevesti kao „prema mirisu“. Ben Gorham, Šveđanin kanadskog i indijskog porekla je putovao u daleku Indiju, zavičaj svoje majke. Podstaknuta mirisima i začinima, rodila se ideja o parfemima. Byredo karakterišu jednostavne kompozicije mirisa vrhunskog kvaliteta sastojaka. Byredova ponuda parfema, mirisnih sveća, losiona za telo i ruke, mirisa za prostorije je veoma bogata. Novitet im je miris u formi pudera, upakovan u elegantnu crnu četku koji se lagano „blenda“ na mesta po telu koja želite da zamirišu.

 

Mene je osvojio miris Mojave Ghost zbog svoje specifične priče. Mojave pustinja je pustara u pravom smislu te reči. Negostoljubiva, suva, sa delovima zvanim „dolina smrti“. Proteže se kroz deo Kalifornije, Nevade i Jute. Zamislite prostor na kom neprestano duva vetar, zemlja je ispucala i sunce prži leti do usijanja tla. A zamislite sad da se u takvim neuslovima razvije cvet. Mohave biljka, poznata kao duh Mohave. Prozirne mlečne boje, nežnih latica poprskanih ljubičastom. Čudo prirode. Oda životu. Suština suvog cveta preneta je u parfem koji se otvara toplim voćkastim mirisom abelmošusa iza kod se kriju, amber, kedar i sanadalovina, a smiraj je u ljubičici i magnoliji. Jednom rečju – očaravajuće. Kupila sam kremu za ruke i sa uživanjem je koristim.

Le Labo

Francuski naziv za laboratoriju je le labo. Luksuzna parfemska kuća iz Njujorka. Osnovali su je 2006. Eddie Roschi i Fabrice Penot, a od pre četiri godine je u vlasništvu kompanijie Estee Lauder. Proizvodi su veganski i cruelty free, a ambalažu odlikuje vintidž izgled hemijskih flaša sa neprecizno zalepljenom etiketom. Kao da je baš za vas po receptu izrađen preparat. Na etiketi dobijete i svoje ime. Ponuda se sastoji od parfema, ambijentalnih mirisa kao i proizvoda za ličnu negu. Ylang 49 i Bergamote 22 su mi se veoma dopali.

Biljka jlang jlang je inspirisala Ylang 49 miris. „Cvet nad cvetovima“ koji raste na Filipinima i Madagaskaru i kome se pripisuju svojstva afrodizijaka, ali sa daškom nevinosti i čistoće. Ylang 49 pripada grupi chypre mirisa, mesavine sandalovine i hrasta, a u njemu ipak dominira pačuli i trag voćne gardenije. Pravi parfem koji zasigurno traje ceo dan.

Bergamot 22 je već nežniji i svežiji sa notama citrusa i cveta narandže. U njemu je sloj mošusa i belog drveta, ali lagan, dovoljan da ga učini uniseks parfemom. Miris me podseća na rano leto, bez slatkoće.

Diptyque

Parfemska kuća kojoj sam se zasigurno najviše obradovala prvenstveno zbog mirisnih sveća koje su postale njihov znak raspoznavanja. Osnovani su u Parizu 1961. kao tekstilna radionica, ali su 1963. ponudili svoju prvu mirisnu sveću i sa tim je istorija započeta. Danas pored sveća i parfema nude i proizvode za negu, kao i kućne dekoracije. Karakteriše ih sveden crno beli dizajn sa logoom obavijenim kružnim natpisom 34 boulevard  Saint-Germain što je zapravo adresa na kojoj je započela Diptyque priča.

Baies sveća je legendaran proizvod i blogerski „must have“. Napravljena je od kvalitetne mešavine biljnih voskova i parafina. Miris je zavodljiv i vodi u egzotične predele. Voće, cveće, začini i drvo. Lišće borovnice i ruža. Sećanje na detinjstvo, polja i na putovanja u neke srećne krajeve. Nijedan miris iz kombinacije nije prejak, već skupa čine orkestar aroma koje obavijaju celu prostoriju čak i kad sveća ne gori. Ljubav.

Frederic Malle

Frederik Male je jedan od parfemista koji je prosto svoju liniju parfema imenovao po sebi. Osećaj za parfeme mu je nasledan, jer su mu i otac i deda postavili temelje Kristijan Dior parfema. Bio je konsultant za kuće Hermes ( Erme) i Christian Lacroax (Kristijan Lakroa). Studirao je marketing, a iako je proveo izvesno vreme u školi parfema, ipak nije izumitelj mirisa koje ima u ponudi, već za njega rade drugi parfemisti, a on „edituje“ mirise dok ne bude zadovoljan završnim. Zauzvrat, kod imena svakog parfema, uvek navodi ime i prezime čoveka koji mu je idejni tvorac.

Pronašla sam se u kompoziciji Angéliques sous la Pluie – anđeli na kiši. Cvetovi anđelike, bobice kleke, malo bibera i belog mošusa. Miris kiše. Korijander sa aromom zemlje. Dašak ruže i jasmina. Nenametljiv i nežan. Miris koji se stopi sa kožom, postane deo vlasnika. Izgube se granice između parfema i žene koja ga nosi. Tiha osvežavajuća nota koju ne možete da ne volite.

Metropolitenova priča je ipak morala doći kraju, jer život ima još brojne planove i obaveze, a ovakvi trenuci ga čine slađim. O brendovima kao što je Aesop ili Darphin ću pisati nekom drugom prilikom. Mnoštvo je prelepih proizvoda koji zahtevaju svoje vreme i pažnju i ne bi imalo smisla zgurati ih sve u jedan post. Nadam se da sam vam prenela bar delić emocija i atmosfere koju sam doživela, a zaista preporučujem da svratite u ovaj fini kutak i iskusite ga sami.

Da li ste nekada koristili neki od niše parfema i koji je vaš omiljeni miris?

Leave a comment