Da li su parabeni zlo?

Primećujem u poslednje vreme da se više nego ikad priča o sastavu kozmetičkih proizvoda, međutim, većina priče doprinosi samo širenju panike i nije potkrepljena nikakvim činjenicama. Lepo je interesovati se za sastav proizvoda i širiti svoju svest o tome šta svakodnevno konzumiramo ili nanosimo na kožu, poenta je ipak zadržati kritičko mišljenje i ne povesti se za opštom histerijom i galamom. Uvek postoje prava mesta na kojima se možete ispravno informisati, a ne da bezrezervno verujete osobama koje sa hemijom nikakav dodir u životu nisu imale.

U želji da vam pomognem oko razumevanja pojedinih sastojaka krema, pokrećem novu rubriku na blogu – hemija nege i nadam se da će vam biti od koristi. Na blogu sam već pisala o sjajnim molekulima koji čuda čine za kožu, možete sve naći u ovom mom postu. Današnji post je nešto prošireniji tekst sa instagram storija o najomraženijim molekulima današnjice – parabenima. Hajde da vidimo da li su zaista takvo zlo!

20181012 140611

Šta su parabeni?

Parabeni su molekuli nastali od parahidroksibenzoeve kiseline. Najčešći su metil-, etil-, propil- i butilparaben. Prirodno se pomenuta kiselina nalazi u bobičavom voću poput malina, kupina, gde ima ulogu u zaštiti biljke od štetočina. Tako da poreklo parabena leži u prirodnoj supstanci, a upravo i sami parabeni imaju ulogu u zaštiti kozmetičkih preparata od kvarenja. Oni su konzervansi, veoma efikasni protiv razvoja bakterija, plesni, gljivica. Niko ne želi buđ u kremi, jel da? Bolje i da ne mislimo o svim problemima sa kojima koža može da se suoči ukoliko se kozmetički preparat pokvari. Dakle, konzervansi su neophodan sastojak.

Ali parabeni su opasni?

Ovo je zabluda. Parabeni se uspešno oriste decenijama kao konzervansi u kozmetičkoj industriji i naročito su popularni bili jer su veoma stabilni, a slab alergen i organizam ih dobro toleriše, za razliku od mnogih prirodnih molekula, tipa esencijalnih ulja, koja su jak iritans. Desilo se da je jedan čovek pre skoro dvadeset godina poželeo da proda svoj dezodorans na bazi prirodnnih sastojaka. Platio je istraživanje koje bi pokazalo da su parabeni kancerogeni. Znam, užas, i naučna istraživanja mogu da se naruče. Istraživanje je urađeno na svega 20 žena, što je suviše mali broj za bilo kakva ozbiljna zaključivanja. Parabeni su u tom istraživanju nađeni u tkivu raka dojke, ali nije napravljeno nikakvo poređenje sa zdravim tkivom, niti su parabeni dokazani direktno u tkivu tumora. Od tada vlada prava medijska hajka na ove molekule. Satanizovani su načisto.

Ali dokazano je da imaju uticaj na estrogen!

Da, i? Kakve to veze ima? I sojino ulje ima jako fito-estrogeno dejstvo. Brojne žitarice imaju isto fito-estrogeno dejstvo. To znači da utiču na receptore koji vezuju ženski hormon estrogen i imitiraju dejstvo ovog hormona. Čitala sam čak i gluposti tipa – jedite soju da vam porastu grudi! Sve što ima fito-estrogeno dejstvo može završiti u tkivu grudi, ali ne znači da će dovesti do raka. Koliko sam primetila, retko ko je prestao da jede susam ili pšenicu. Zašto onda praviti frku oko parabena?! Nema potrebe. Čak je naučno potvrđeno da parabeni ispoljavaju veoma veoma slab fitoestrogeni efekat, koji je 10000 puta MANJI nego što ga imaju neke biljke.

Ali oni će se nataložiti u organizmu, pa ću dobiti rak!

Moram da kažem da je ovo još jedna zabluda. Rak će se pre dobiti zbog kojekakvih otrova koji se jedu. Parabeni se neće nataložiti u oganizmu jer prosto nemaju osobinu da se natalože. Dokazano je da ih organizam potpuno metaboliše, tj.razgradi i izbaci napolje. Takođe, nije isto kad se neki molekul ubrizga u krvotok i kad se nanosi topikalno, tj.na kožu. Parabeni naneti na kožu nema šanse da dospeju u krvotok i metabolišu se pre nego što stignu u njega kroz kožu. Veoma bitan podatak je da šak ako svaki dan koristite recimo jednu kremu koja sadrži parabene, to su toliko male koncentracije, da nema šanse nešto da vam se desi. Posebno još ako se uzme u obzir da od kreme koja sadrži 50 ml, vi dnevno koristite možda trećinu kafene kašičice. Jako je bitno naglasiti da su brojna naučna istraživanja bila nesposobna da nađu pravu vezu između parabena i raka dojke. Zaista nema mesta panici.

Znači, mogu da odahnem?

Apsolutno! Prvo jer vam se ništa neće desiti. Drugo, sve je manje proizvoda koji ih uopšte više i imaju u sastavu. Zahvalite marketingu na tome. Kako su nas marketing stručnjaci ubedili da smo svi ružni i debeli jer imamo celulit, tako su od parabena napravili super biznis. Shvatili su da čim stave natpis “paraben free” ili “bez parabena” prodaja je zagarantovana. Ono što je pozitivno iz celog haosa oko parabena, je da su kozmetičke i farmaceutske kuće pogurane da istražuju i stvaraju nove alternative kad su konzervansi u pitanju. Opet, podvlačim, parabeni iako na lošem glasu, neće ugroziti vaše zdravlje, a sasvim sigurno pored raka ne izazivaju ni bubuljice niti bilo kakve kožne probleme. Ko boluje od akni, nek krivca “traži” na drugom mestu.

Nadam se da vam je ovaj post koristan. Na mom instagram profilu @makeuplovingme možete takođe naći još neke osvrte na hemiju u kozmetici. Pišite o kom molekulu biste još voleli da čitate.

Leave a comment