Saveti za negu


Da li ste se ikad susrele sa onim osećajem, kad jedno jutro ustanete i u ogledalu primetite linije i borice koje kao da do juče nisu postojale? Prva misao bude – Jao užas, dešava se, starim!

Pre nego što dopustite da vas savlada panika, udahnite duboko. Starenje, ma kako grubo zvučalo, je sasvim ok proces. Menjamo se. Sazrevamo. Postajemo bogatiji kao ličnosti. Sakupljamo iskustva. Na koži se neminovno skupljaju tragovi svega što smo iskusili u životu. Bore su tu da posvedoče o svim trenucima radosti i tuge koje smo imali. Svoje smejalice oko očiju volim. One su znak da sam pozitivna. Osoba koja se smeje i osmehuje kad god za to ima priliku. Na njih se ne žalim. Međutim, ostale bore koje nadolaze je moguće lečiti i sprečiti. Mišljenja sam da je tako kod svih ljudi, samo ako postoji entuzijazam da se ta igra zaigra.
 
Nemojte me pogrešno shvatiti, ne želim da pametujem, a moram da kažem da kod mene uglavnom nema mesta panici jer prvo, uopšte nemam mnogo godina, u ranim tridesetim sam, a drugo, otkad znam za sebe nezi poklanjam mnogo pažnje. Upravo je pravilna nega ključ lepe, zdrave i mladolike kože. Zato i želim da podelim sa vama svoje viđenje nege. Nisam od osoba koje u brzini natrackaju kremu, pa hajmo onda što pre na sto slojeva šminke i smatram da je to izuzetno pogrešan pristup koji ženske osobe često imaju, jer je koža naš najveći organ, ona je naš direktan kontakt sa spoljnjim svetom i treba je voleti i pažljivo negovati. Lice je ono što nosimo kroz ceo život i upravo je ono savršen odraz života koji vodimo. Na sam izgled ne možemo uticati, to nam je dato od roditelja (ako zanemarimo plastičnu hirurgiju), ali na stanje svoje kože svakako možemo. Pre nego što na njega padne fasada pudera, korektora, konturisanja i svega što sledi, lice pre svega treba dobro pripremiti. Treba ga maziti i ugađati mu, hraniti ga i čuvati, a ono će sve to znati da ceni.
 
 
Nema ničeg lepšeg od negovane kože. Sa licem koje je čisto i zdravo sija, svaka šminka dođe kao šlag na tortu. Prvenstveno je bitno shvatiti i zapamtiti – da bi koža lica bila voljena i zahvalna, uopšte nije neophodno koristiti skupe preparate!  Uvek će se kozmetičke kuće utrkivati sa svojim inovacijama i cenama, uvek će se naći neko da na sva usta hvali kremu od 100-200 eur. Dosad je milion puta potvrđeno da se takvi preparati (čast izuzecima) često pokažu kao bačen novac. Zato bih sledećih nekoliko stavki preporučila svakoj od vas, kao neko opšte pravilo kog se treba pridržavati, bez obzira na budžet kojim se raspolaže:
 
 
1.    Prvo i pre svega odredite svoj tip kože. Samo tako ćete kasnije znati koju preparativu da birate, a šta da zaobilazite. Određivanje najčešće nije teško. Dobro očistite lice i umijte se uveče, ili sačekajte nekoliko sati bez nanošenja bilo kakvog tonika, seruma ili kreme. Ako vam se nakon tog vremenskog perioda koža sija kao krofna, masnog je tipa. Ako se sija na čelu, nosu, bradi, onda je kombinovana. Ako neprijatno zateže, pecka, ili svrbi, onda je suva a suva često zna da bude i osetljiva. Ako nije ništa od svega navedenog, onda je normalan tip.
 
2.   Lice uvek čistite! Sredstva birajte spram svog tipa, a u svakom slučaju izbegavajte sve što je agresivno. Nemojte koristiti maramice za skidanje šminke sem u slučajevima krajnje nužde. Em ne skidaju dobro šminku, em često grebu po koži i iritiraju je, em je umivanje svakako potrebno, da ne bi sva ta hemija iz maramice bezveze ostajala na licu. Na ovo bih posebno skrenula pažnju mlađim devojkama. Znam da je težak smor posle žurke, ući u kupatilo, uzeti npr. micelarnu ili „dalekobilo“ mleko za skidanje šminke, i krenuti sa čišćenjem, mazati kremu i sl.ali pokušajte da učinite taj napor. To lako uđe u rutinu, a dugoročno gledano se višestruko isplati.
 
 
 
3.    Hidrirajte i hranite kožu! Čak i masna koža može biti dehidrirana. Neću ulaziti u hemijske/kozmetičke nazive sredstava za vlaženje kože jer deluju konfuzno, a potrebno je i dobro izlomiti jezik da bi se te reči izgovorile. Stvar je jednostavna – pantenol/vitamini B, vitamin E, hijaluronska kiselina, vitamin C, peptidi, to su sve sami benefiti za lice. Hranite kožu i iznutra. Voće, povrće, maslinovo ulje, puter su zdravi, a od njih se uz malo napora mogu praviti i maske za lice (i kosu). Slatko izbegavajte. Ko može da uzima kolagen i jede želatin – just go for it, već za mesec dana (pleonazam, znam) se mogu videti poboljšanja u vidu povećanja zategnutosti i elastičnosti kože. Nema brzih rešenja, ali se svaki trud i upornost isplati. Pijte dosta vode. Ne sokove. Vodu.
 
4.    Uradite povremeno piling. Bitno je ukloniti mrtve ćelije i osloboditi od njih sloj nove kože da bi ista bolje prihvatala hranljive materije iz krema.
 
5.    Ma koliko blesavo zvučalo, što češće koristite kreme za zaštitu od sunca. One nisu rezervisane samo za leto. Sunce doprinosi starenju kože i pojavi bora i fleka. Ima već cela godina kako nisam izačla iz kuće, a da nisam prethodno nanela kremu sa zaštitnim faktorom. Zaštitite se od sunca.
 
6.    Nega je lepša i bolja ako se za nju izdvoji vreme. To ne mora biti u skupim salonima, niti trajati pet sati dnevno. Međutim, imati dnevno 15 – 30 min za svoj mali kućni spa ritual je nešto što se može (i treba) sebi priuštiti. Ja to posmatram kao ulaganje u sebe, voljenje i ugađanje sebi. Mali sebičluk koji nikome ne šteti, a mnogo donosi zauzvrat. Temeljno uklanjanje šminke i nečistoća, umivanje, tapkanje peškirom, nanošenje maski, seruma ili kreme su super način da se neko osami, sabere misli, odagna stres. Još ako se pritom koriste kružni pokreti, tapkanje, blago lupkanje jagodicama prstiju, pokušava ručno peglanje kože na čelu i između obrva, eto sjajne besplatne masaže. Protok krvi kroz kožu se ubrzava, samim tim i više kisonika ima, a rezultat je srećna, elastičnija i sjajnija koža.
 
Sve ovo što sam ispisala lako može da postane navika. Onda ponovo osvane neko novo jutro. Ustanete, bacite pogled na ogledalo i shvatite da vam lice baš super izgleda i da je vredelo (i vredi) što ste mu posvetili pažnju.
 
Kako se vi negujete i da li biste želele da napišem još postova na ovu temu?
 
***Sve slike su preuzete sa bespuća interneta.

0 Comment

  • Posted December 26, 2016
    by vericica

    Odlican tekst! Mnogo pomaze!!! Uvek sam za predloge koji se ticu nege koze uopste ne samo lica 😉

  • Posted December 29, 2016
    by Mama Jane

    Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa!? Ja sam veliki zaluđenika kad je nega u pitanju, sigurno ću još pisati na tu temu 🙂

Leave a comment