Piling u službi lepote

Nadam se da vam je moj post od pre nekoliko dana bio od koristi kad su u pitanju generalna razmišljanja o nezi tela. O ovoj temi želim i dalje da pričam sa vama, da podelim svoja iskustva i neke činjenice o svim dobrobitima koje briga o izgledu pruža. Svakako, uvek sam za to da ljudi rastu i razvijaju se kao ličnosti, da obogaćuju svoj um i šire vidike, ali znate kako se kaže – u zdravom telu zdrav duh. A zdravo telo je takođe i negovano telo. Kad se spomene zdravlje, većina pomisli na srce, pluća, sistem za varenje, a koža koja je naš najveći organ i koja nas štiti od spoljašnjeg sveta uvek nekako ostane zapostavljena. U postu o trikovima za negu kože sam već spominjala važnosti čišćenja, toniranja, hidratacije, a danas želim da pišem više o eksfolijaciji.

Eksfolijacija

Eksfolijacija je uklanjanje keratinoznog površinskog sloja kože sačinjenog od odumrlih ćeija. Drugim rečima, eksfolijacija je piling. U pitanju je prilično jednostavan čin koji ima mnoge benefite po telo, a može i da spreči mnoge probleme vezane za kožu.

Hajde da vidimo koje su to prednosti upotrebe pilinga!

  • Dubinski pročišćuje kožu. Sva mleka, losioni, ulja i gelovi za čišćenje lica ne mogu da izvuku svu nečistoću koja se nakuplja u porama. Piling ovo već sasvim uspešno radi, zadirući u pore i uklanjajući sve što u njima ne treba da stoji.
  • Pomaže u uklanjanju suvih delova i zadebljanja. Mrtve orožale ćelije nataložene na licu i telu čine da koža deluje umorno i oronulo, pa uklanjanjem istih se novoj koži omogućava da diše i da bolje primi hranljive materije iz sredstava za negu. Ispod nagomilanih mrtvih ćelija se krije nova glatka koža kojoj treba omogućiti da izroni i zablista.
  • Sjaj na licu – koži se automatski vraća/poboljšava kao posledica prethodne stavke. Eksfolijacija takođe pomaže u uklanjanju tamnih fleka, ali i ožiljaka od akni. Ovo naravno ne može preko noći, ali redovnom primenom se stanje kože poboljšava. Jednom do dvaput nedeljno, u zavisnosti od tipa i osetljivosti kože, u kontinuitetu od nekoliko nedelja/meseci, rezultati su neizostavni.
  • Pomaže kod urastanja dlaka. Svi smo prošli kroz to, neko u manjoj neko u većoj meri, ali složićemo se da su urasle dlake grozne. I neprijatne. I bolne. I ružne. Pilingovanjem se ovaj problem ublažava, naročito pre brijanja.
  • Tekstura kože se poboljšava, cirkulacija pospešuje, samim tim je olakšana razmena materije kroz kožu, ona je oživljena. Ovo sve se odnosi i na lice, i na telo, na laktove i pete. Kad god se uklone zadebljanja, lakše je koži da upije ulja, vitamine, vlažeće molekule, čime se čak postiže i anti-ageing efekat.

Ovde danas govorim o fizičkoj eksfolijaciji, koja se izvodi pilinzima za telo. Hemijska eksfolijacija zahteva upotrebu hemikalija – kiselina, o kojoj možete čitati u ovom mom postu. Ponuda na tržištu je zaista velika, imate prirodne i sintetičke pilinge, na bazi šećera, soli, sa mlekom, medom, kao i raznim uljima i gelovima.  Bez obzira na tip kože koji imate, možete popraviti njenu teksturu i podmladiti je. Ovde je bitno da znate da fizičke pilinge na bazi silikonskih zrnaca (mikroplastike) treba da izbegavate jer štete prirodnoj sredini, i na bazi mlevenih ljuski oraha ili koštica kajsije isto treba da izbegavate, jer oštećuju kožu.

Kafeni piling za telo

Moj izbor u poslednje vreme je Mr.Black piling na bazi kafe. Ovo je jedan od veoma popularnih pilinga pakovanih u kesice od 200 g. Prirodan i na bazi kokosovog ulja. Dopao mi se odmah jer pored lepog sastava koji ima, ne testira se na životinjama (cruelty free). Uvek bi trebalo da mislimo na svoju okolinu i da zbog naše lepote, ne treba čak ni npr.miševi da ispaštaju. Veliki plus! Takođe je i veganski, bitna stavka za one kojima je to važno.

Mr. Black piling sadrži krupno mlevena zrna Robusta kafe, ulje slatkog badema, morsku so, šećer, ulje narandže i vitamin E. Za kofein iz kafe se smatra da ima dejstvo protiv celulita. Ovo je pomalo kontroverzna tvrdnja jer sam celulit ne može da se izleči pilinzima, već samo promenom ishrane i eventualno laserskim tretmanima, međutim Mr.Black opet ne tvrdi ništa netačno, jer kofein pospešuje zatezanje kože, čime se optički postiže izgled ravije i uglađenije kože, celulit ne bude primetan kao što je bio. Ulje slatkog badema je predivno za negu, brzo se upija u kožu, zaključava vlagu u koži, a ima i antioksidativno dejstvo, pomaže u regenerisanju kože, posebno nakon izlaganja UV zracima (sunčanje). Ovo ulje je odlično da se koristi ako se ima problem sa strijama ili psorijazom. Još jedan veliki plus. Vitamin E je inače sastavni deo zdrave kože, a kad se dodatno nanosi kroz proizvode za negu, posebno jer je rastvoran u uljima, prodire dublje u kožu i pomaže joj da jača iznutra, da poboljša svoju strukturu i uspešnije se brani protiv štetnih spoljnjih uticaja. Drugim rečima, antioksidativno dejstvo. Lepo rekoh, fantazija. Pritom su i miris kafe i kokosa prava aromaterapija za razbuđivanje čula.

Ovaj kafeni piling nanosim na vlažno telo i masiram ga kružnim pokretima po torzou, nogama i rukama. Navedeno je da se može koristiti i na licu, ali smatram da za lice ne treba da se koriste granulasti proizvodi. Kružnom masažom se poboljšava prokrvavljenost kože, pa sve plemenite komponente pilinga imaju  vremena da prodru dublje i hrane je. Ostavim ga jedno 5 minuta da deluje, a nakon ispiranja efekat je stvarno fantastičan, već na prvi pogled i korišćenje. Imate telo koje deluje odmah napetije, zaglađenije i sjajnije. Koža je na dodir meka i baršunasta, a mnogo bolje upija losion ili gelove protiv celulita. Sve stavke koje sam vam navela na početku teksta sam potvrdila upotrebom ovog pilinga. Kao što možete zaključiti, prezadovoljna sam.

Ovo pakovanje od 200 g može da potraje nekoliko nedelja, ako ga koristite jednom nedeljno, kao što je preporučeno. Bitno je znati da sve ima efekat ako se ispravno i dozirano koristi. Ako krenete da stružete kožu svaki dan, samo ćete sebi napraviti problem, tako da budite umereni, ali uporni u smislu dugoročne nege.

Da li vi praktikujete pilingovanje i koje proizvode volite da koristite? Da li vam koristi da kroz priču o nezi saznate i kako neki molekuli rade? Ukoliko vas zanima više o molekulima, možete slobodno svratiti i na ovaj moj post, značiće vam. Da li ste probale neki kafeni piling ili da li koristite fizičke/hemijske vidove eksfolijacije?

12 Comments

  • Posted June 13, 2018
    by Ksenija

    Odličan tekst! Ima sve potrebne informacije!

  • Posted June 13, 2018
    by TeacherIvanatheenglishlanguageblogIvana

    Odlican tekst draga!!!!!

    • Posted June 22, 2018
      by Jelena

      Hvala, drago mi je da ti se dopada!

  • Posted June 14, 2018
    by Tamara Životic

    Odličan post draga! Drago mi je da je neko konačno spomenuo u svom postu i duhovno bogaćenje! ❤️ Uživala sam u recenziji i detaljnom objašnjenju. Ne znam zašto imam utisak da žene generalno jako malo koriste piling u svojoj rutini.

    • Posted June 22, 2018
      by Jelena

      Hvala ti! Morala sam malo da provucem jos neke informacije o dobrobitima eksfolijacije, jer stvarno znaci za kozu! I ja sam bila lenja ranije, ali sad mnogo vise paznje posvecujem nezi!

  • Posted June 14, 2018
    by Aida

    Iskreno i ja bas rijetko koristim piling ne znam zasto ali kao da nikad vrmena zato ne mogu naci a trebala bih stavrno. Hvala ti mnogo na ovako divnoj recenziji potaknula si me malo da razmislim i ja defintvo sebi moram posevetiti malo vise vremena za njegu svog tijla. Mr Black je divna preporuka jer stvarno sam cula samo naj najbolje o njihovim proizvodima moram vidjet kako da dodjem do njih nisam vidjela jos u Bosni da ima negdje uzet moram se jos raspitat ❤️hvala jos jednom sto si odvojila svoje vrijeme da nam ovo ovako sve lijepo prezentiras uzivam u tvojim recenzijama ❤️❤️❤️❤️love you

    • Posted June 22, 2018
      by Jelena

      Nema na cemu, zadovoljstvo je moje, i hvala ti za tako lep komentar! Nadam se da ces imati priliku da isprobas ovaj piling i da ces biti odusevljena kao i ja!

  • Posted June 16, 2018
    by Milica

    Obožavam tvoje pisanje draga! ? Dopada mi se što polako čitaoca uvodis u temu, dajes potrebne informacije i objašnjavas iz ugla profesionalca svoje iskustvo korišćenjem Mr Black proizvoda! Sjajan tekst, Mr Black je one and only piling za mene. ? ?

    • Posted June 22, 2018
      by Jelena

      Mnogo ti hvala za ovako lep komentar, bas mi znaci da ti se dopada sta sam pisala! Mr Black je odlican, drago mi je da sam imala priliku da ga probam, jer su efekti za kozu wow!

  • Posted June 16, 2018
    by Violeta

    Bravo! Odličan post! Jednostavno sam oduševljena i zanemela sam informacijama. Slagala bih kada bi rekla da sam skoro nešto ovako pročitala detaljano i duboko napisano. Zaista si me oduševila. Mr. Black obožavam! Njihovi pilinzi, a i maske su savršeni za moju kožu! ♥️♥️♥️

    • Posted June 22, 2018
      by Jelena

      Hvala tebi najlepse za komentar, mnogo mi znace takve reci da procitam, to mi samo bude motiv da pisem i dalje. Najsrecnija sam kad neko u mojim postovima dobije korisne informacije! Tvoj post o ovom pilingu je takodje bio sveobuhvatan, a slike najlepse ikada!

Leave a comment